Seful cartelului Zetas, considerat a fi gruparea criminala cea mai violenta din Mexic, a fost arestat luni, in zori, de fortele Marinei de razboi, fara a fi tras un singur foc de arma, a anuntat luni seara purtatorul de cuvant al ministerului mexican de Interne, intr-o conferinta de presa, scrie AFP.

Miguel Angel TrevinoFoto: Agerpres/AP

Miguel Angel Trevino, 40 de ani, supranumit "Z-40", a fost arestat alaturi de alti doi barbati dupa ce un elicopter al Marinei a aterizat in fata masinii sale, pe un drum secundar in imprejurimile Nuevo Laredo, in nord-est-ul Mexicului, nu departe de granita cu Statele Unite, a precizat acest purtator de cuvant, Eduardo Sanchez.

Militarii au confiscat doua milioane de dolari cash, opt arme de foc si 500 de cartuse. Ceilalti doi barbati arestati sunt o garda de corp si un operator financiar al cartelului.

"Niciun un singur foc nu a fost tras", a precizat Eduardo Sanchez.

Trevino, care a devenit seful Zetas dupa decesul, in octombrie 2012, in urma unei actiuni a Marinei, a lui Heriberto Lazcano, alias "El Lazca" sau "Calaul". Cadavrul acestuia a fost furat de un grup armat si nu a mai fost regasit.

Departamentul american de stat a oferit o recompensa de 5 milioane de dolari iar guvernul mexican de 2,3 milioane de dolari pentru orice informatie care ar conduce la arestarea lui Trevino.

Aceasta arestare este cea mai importanta efectuata in cadrul criminalitatii organizate de la preluarea functiei de presedinte de catre Enrique Pena Nieto, in decembrie. El l-a inlocuit pe Felipe Calderon (2006-2012) al carui mandat a fost marcat de un val de violente soldate cu peste 70.000 de morti in cadrul luptei cu crima organizata.

Grupul Zetas a fost creat la finele anilor '90 de fosti membri ai unui corp de elita ai armatei mexicane pentru a constitui garda personala a sefului cartelului Golful, Osiel Cardenas Guillen, arestat in 2003 si extradat in Statele Unite.

In 2010, Zetas a rupt legaturile cu sefii cartelului Golfului, provocand o lupta sangeroasa in nord-est-ul Mexicului.

Organizatia condusa de Trevino se confrunta in mai multe regiuni ale Mexicului cu puternicul cartel Sinaloa, condus de "il capo" cel mai puternic al tarii, Joaquin "El Chapo" Guzman, pentru controlul rutelor de transport al drogurilor spre Statele Unite, si pentru alte activitati criminale precum rapirea migrantilor, jafuri si furturi de carburant.

Printre crimele deosebit de sangeroase care ii sunt atribuite figureaza masacrarea a 72 de imigranti din America centrala si de Sud, gasiti cu mainile legate la spate in curtea unui ranch din statul Tamaulipas (nord-est), in august 2010.

Ei sunt vinovati de incendierea, in plina zi, a unui cazino din Monterrey, in nordul Mexicului, soldat cu 52 de morti. Se pare ca patronului refuzase plata taxei de protectie.