Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy, al carui nume a aparut intr-un scandal de coruptie, a declarat luni ca nu va demisiona din functie, in ciuda apelurilor opozitiei si a unor noi dezvaluiri privind existenta unor registre contabile secrete in cadrul propriului partid, scrie AFP.

"Imi voi termina mandatul pe care mi l-au inmanat cetatenii espanioli", a declarat premierul Rajoy, dand asigurari ca "statul de drept nu se supune santajului" si ca justitia trebuie sa isi desfasoare activitatea fara a fi supusa presiunilor.

Cu o zi inainte, opozitia socialista a cerut demisia lui Rajoy, invocand "intelegeri secrete" intre seful guvernului de la Madrid si Luis Barcenas, fostul trezorier al Partidul Popular, aflat in arest preventiv sub acuzatiile de coruptie si frauda fiscala.

Barcenas, inchis de pe 27 iunie in inchisoarea din Soto del Real, din apropiere de Madrid, a fost adus luni dimineata, la bordul unei dube de politie, la tribunal pentru a fi audiat de judecatorul Pablo Ruz. Potrivit AFP, audierea a durat timp de cateva ore.

Presa spaniola a anuntat audierea ca fiind una cu potential expoziv. "Barcenas ii va dezvalui astazi judecatorului Ruz 19 ani de operatiuni contabile ale PP", titreaza El Mundo.

Fostul trezorier, preciza jurnalul, a fost pe punctul de a-i da judecatorului "sute de documente originale" si un stick de memorie ce contine intreaga arhiva contabila a Partidului Popular intre 1990 si 2008

In ultimele zile scandalul care a izbucnit in luna ianuarie a revenit in atentia publicului, apropiindu-se periculos de mult de Mariano Rajoy, presedintele PP incepand din 2004 si un apropiat al lui Luis Barcenas, unul dintre cei mai puternici oameni din partid.

Pe 9 iulie, ziarul El Mundo, publicatie care in ultima perioada a devenit foarte critica la adresa cabinetului Rajoy, a publicat documente care dovedesc, sustine cotidianul, ca Mariano Rajoy, numit prim-ministru al Spaniei la sfarsitul anului 2011, ar fi primit niste sume de bani nedeclarate in 1997, 1998 si 1999, cand era ministru in guvernul lui Jose Maria Aznar.

Duminica, El Mundo a venit cu noi informatii: ziarul a publicat continutul mai multor mesaje text, atribuite lui Mariano Rajoy si lui Luis Barcenas, care arata, potrivit publicatiei, ca premierul i-ar fi cerut fostului trezorier "sa nege existenta unor registre contabile secrete si a unor suplimente salariale".

"Mariano Rajoy a mentinut un contact direct si permanent" cu Luis Barcenas cel putin pana in luna martie 2013, cand a izbucnit scandalul privind o posibila finantare ilegala a partidului, arata publicatia.

Printre SMS-urile prezentate de El Mundo se numara si unul pe care premierul Rajoy i l-ar trimis fi trimis lui Barcenas pe 18 ianuarie, cand a izbucnit scandalul privind contul pentru donatii in care ii transmitea acestuia: "Luis, inteleg, ramai puternic. Te sun maine. Te imbratisez."

Seful guvernului, cu o majoritate absoluta foarte confortabil in Parlament, a negat vehement, inca din luna februarie, ca s-ar fi atins de bani ilegali.

Potrivit presei spaniole, Mariano Rajoy ar fi primit anual, intre 1997-2008, suma de 25.200 de euro din bani proveniti din donatiile unor entitati private.

Numele lui Rajoy a fost asociat pentru prima data cu acest scandal pe 31 ianuarie cand El Pais, un alt cotidian important (de centru stanga) din Spania, a publicat copii ale unor note scrie de mana ce ar fi facut parte din registrul contabil paralel tinut de Barcenas.

Barcenas a fost arestat preventiv pe 27 iunie. Luis Barcenas este cercetat in urma acuzatiilor ca a strans in secret pana la 48 de milioane de euro, in conturi dintr-o banca elvetiana. Procurorii sustin ca o parte din fonduri provin din donatii ilegale catre partid sau mita. Barcenas si sotia lui mai sunt suspecati ca si-au falsificat declaratiile de avere din perioada 2002 - 2006.