Nivelul total al infractionalitatii a scazut in ultimii ani in Germania, precum s-a intamplat in intreaga Europa, in ultimii doi ani inregistrandu-se mai putin de 6 milioane de infractiuni, insa statisticile ascund cateva tendinte printre care o crestere brusca a infractiunilor ce vizeaza anumite bunuri, fiind incluse aici si furturile din buzunare. Noul factor al ecuatiei care, potrivit specialistilor, explica aceste tendinte este extinderea estica a Uniunii Europene. "Romania si Bulgaria au sindicate infractionale sofisticate, cu retele de selectare si formare care patrund adanc in tarile bogate vecine din UE, Germania si Austria", scrie The Economist.

The Economist: Criminalitatea in Germania. Landul bandelor infractionaleFoto: Captura The Economist

Articolul intitulat "Criminalitatea in Germania: Landul bandelor infractionale" a fost publicat sambata atat in editia online cat si in varianta print.

The Economist deschide articolul cu exemplul lui Leonhard Muller, un ceasornicar din Berlin care detine brandul de ceasuri Askania, care a povestit pentru publicatie ca nu se mai agita din cauza furturilor facute in timpul orelor de program, deja un lucru obisnuit, ci spargerile din afara programului ii dau bataie de cap. Muller detine 3 magazine Askania care, din 2011 pana astazi, au fost tinta a patru spargeri, din care doua au avut loc in aceasta primavara, in decurs de 4 saptamani.

Potrivit sursei citate, infractionalitatea din Germania, desi in scadere, inregistreaza doua tendinte. In primul rand, in partea de nord a tarii sunt inregistrate mai multe infractiuni decat in sud. Media germana este de 7 infractiuni la 100.000 de oameni, insa in Berlin vorbim de 14 infractiuni la 100.000, in timp ce in Bavaria, la acelasi numar de persoane se inregistreaza 5 infractiuni. E posibil insa si ca politia din partea de sud a tarii sa fie mai buna la ceea ce face, mai adauga publicatia economica.

A doua tendinta, ce se observa in cazul magazinelor Askania, este cresterea brusca a infractiunilor care vizeaza anumite bunuri. In aceasta categorie de infractiuni intra si furturile din buzunare. In 2012 in Berlin au crescut cu 39% furturile care implica trucuri (cum ar fi copii care solicita ajutor in timp ce un complice fura din buzunarele victimei). Spargerile de locuinte au crescut cu 32% incepand din 2006, fiind afectata una din 76 de case.

Potrivit lui Christian Pfeiffer, director al Institutului de Cercetare Criminologica din Saxonia Inferioara (Hanovra), noul factor este extinderea catre est a Uniunii Europene si acordarea de drepturi depline de libera circulatie. Opt tari au aderat la UE in 2004, urmate de Bulgaria si Romania in 2007.

"In special, Romania si Bulgaria au sindicate infractionale sofisticate, cu retele de selectare si formare care patrund adanc in tarile bogate vecine din UE, Germania si Austria. Dintre suspectii in cazurile de furturi care implica trucuri inregistrate in Berlin anul trecut, 75% sunt non-germani; 31% au venit din Romania", scrie The Economist, precizand ca doar 24% dintre suspectii in cazurile de infractiuni generale sunt straini.

Sindicatele estice au contacte locale si isi stabilesc tintele mai ales de-a lungul autostrazilor sau cailor ferata. "Apoi lovesc cu un profesionalism uimitor", povesteste Christian Pfeiffer. Infractorii tintesc acolo unde raportul dintre recompensa si risc este cel mai avantajos, evitand Bavaria si Baden-Wurttemberg, unde casele sunt mai bogate, dar mai bine protejate cu alarme, si politia intervine mai repede. In schimb, se indreapta spre nord unde politia este coplesita de numarul de infractiuni si riscul de a fi prins si condamnat este de circa 1 din 100.

Infractiunile cresc brusc intr-un oras pentru o perioada de cateva zile sau saptamani, inainte ca gruparile infractionale sa se mute intr-un loc nou sau sa se intoarca acasa "cu prada". "Domnul Muller, care descrie contactele sale cu politia din Berlin dezamagitor de rare, spune ca ceasurile sale apar in Europa de Est", incheie the Economist.