Mii de oameni au iesit in strada duminica la New York si in alte orase din Statele Unite pentru a protesta impotriva achitarii controversate a lui George Zimmerman, un fost agent de paza condamnat in urma cu un an pentru uciderea lui Trayvon Martin, un tanar de culoare in varsta de 17 ani, anunta AFP. Presedintele Obama a lansat un apel la calm, afirmand ca SUA sunt "un stat de drept" si ca "un juriu s-a pronuntat". Multi dintre manifestanti au arborat pancarte cu portretul adolescentului Trayvon Martin, ucis de Zimmerman.

Trayvon Martin a fost ucis în februarie 2012 de George Zimmerman (29 de ani), achitat sambata pentru acuzatia de crimă de un juriu la Sanford, dupa ce apararea a pledat pentru legitimă apărare.

Cazul a fost intens mediatizat in Statele Unite, provocand o vie emotie, iar asociaţiile pentru apărarea drepturilor civile considerând, la vremea incidentului, că adolescentul a fost victimă a unui crime cu caracter rasist.

Presedintele Obama a lansat duminica un apel la calm: "Ştiu că această afacere a provocat pasiuni intense. La o zi după verdict, ştiu că aceste pasiuni ar putea să se intensifice. Suntem însă un stat de drept, iar un juriu s-a pronunţat. Le cer tuturor americanilor să respecte apelurile de a judeca la calm, lansate de cei doi părinţi care şi-au pierdut tânărul fiu."

Obama a adaugat ca "Ar trebui să ne întrebăm dacă facem tot ce este posibil pentru a pune frână valului de violenţe comise cu arme de foc, care iau prea multe vieţi zilnic în această ţară. Ar trebui să ne întrebăm, atât ca indivizi, cât şi ca societate, cum să împiedicăm viitoare tragedii asemănătoare cu aceasta. Este modul de a-i aduce un omagiu lui Trayvon Martin."