Fostul consultant al serviciilor de informatii americane Edward Snowden detine "o cantitate enorma de documente" a caror eventuala publicare ar provoca si mai multe pagube Statelor Unite, a declarat intr-un interviu jurnalistul care a publicat primele dezvaluiri ale acestuia, informeaza AFP.

"Snowden are suficiente informatii pentru a provoca intr-o clipa mai multe pagube decat ar i putut sa faca orice alta persoana in istoria Statelor Unite", a afirmat ziaristul american Glenn Greenwald intr-un interviu publicat in editia de sambata a cotidianului argentinian La Nacion.

Editorialist al cotidianului britanic The Guardian, Glenn Greenwald, stabilit in Brazilia, a fost ales de Edward Snowden pentru a publica primele dintr-o serie de dezvaluiri referitoare la programul secret al SUA de supraveghere a comunicatiilor in strainatate.

Greenwald pastreaza legatura cu informaticianul american, fost consultant al Agentiei pentru Securitate Nationala (NSA), cautat de Statele Unite pentru spionaj si blocat de pe 23 iunie pe aeroportul Seremetievo din Moscova.

Aflat in Brazilia, Greenwald a declarat pentru La Nacion ca Snowden "detine o cantitate enorma de documente care ar provoca pagube grave guvernului Statelor Unite daca ar fi publicate".

Totusi, "nu acesta este obiectivul lui Snowden", a dat asigurari Greenwald, adaugand ca obiectivul fostului consultant este sa dezvaluie riscurile reprezentate de "programele informatice pe care persoane din intreaga lume le utilizeaza fara sa stie la ce se expun si fara sa accepte constient sa renunte la dreptul lor la protectia vietii private".

Edward Snowden a anuntat vineri ca va cere azil temporar in Rusia in asteptarea permisiunii de a pleca in America Latina. Trei tari latino-americane, Bolivia, Nicaragua si Venezuela, i-au oferit azil politic.

Glenn Greenwald considera ca exista posibilitatea ca cineva sa incerce sa il omoare pe Snowden, insa fostul consultant al NSA "a distribuit deja mii de documente si a facut in asa fel incat mai multe persoane din intreaga lume sa dispuna de arhivele complete" ale informatiilor pe care le-a colectat.

"Guvernul Statelor Unite trebuie sa se roage zilnic ca nimic sa nu i se intample lui Snowden, pentru ca, daca i se intampla ceva, toate informatiile vor fi dezvaluite si ar fi cel mai urat cosmar", a continuat jurnalistul.

Glenn Greenwald a aduagt ca dispune si el de o mare cantitate de informatii privind operatiunile de supraveghere din America Latina.

"Pentru fiecare tara care are un sistem avansat de comunicatii, cum este cazul Mexicului sau Argentinei, exista documente care detaliaza modul in care Statele Unite colecteaza fluxul de informatii, programele pe care le folosesc pentru a capta transmisii, interceptarile care au fost facute in fiecare zi si multe alte lucruri", sustine jurnalistul.

Glenn Greenwald considera ca decizia lui Edward Snowden de a solicita azil temporar in Rusia este indreptatita. "Cel mai important lucrueste sa nu ajunga sa fie inchis in Statele Unite, guvernul aratand deja ca este extrem de razbunator cand vine vorba sa ii pedepseasca pe cei care dezvaluie adevaruri jenante", a mai declarat Greenwald pentru La Nacion.