Senatul statului american Texas a adoptat unul dintre cele mai restrictive proiecte de lege din SUA care reglementeaza avortul, in pofida opozitiei democratilor care au reusit, la sfarsitul lunii iunie, sa impiedice adoptarea unui text de lege similar, transmite AFP.

Guvernatorul din Texas, republicanul Rick Perry, a promis ca va semna noua lege.

"Astazi, legislativul din Texas a trecut de ultima etapa a efortului nostru istoric de a proteja viata", a declarat Perry intr-un comunicat de presa.

Proiectul de lege a fost votat vineri seara cu 19 voturi "pentru" si 11 "impotriva", in conditiile in care un democrat a ales sa sprijine initiativa republicana, a anuntat presa locala

Legea interzice avorturile dupa a douazecea saptamana de sarcina, cu exceptia cazurilor in care sanatatea femeii este pusa intr-un pericol iminent, impune conditii foarte stricte medicilor care fac procedura si cere ca luarea medicamentelor care induc avortul sa fie monitorizata de un doctor.

Potrivit militantilor pentru drepturile femeilor, noua lege va provoca inchiderea majoritatii centrelor in care se fac avorturi din Texas, urmand sa mai ramana in jur de 5 fata de cele 42 existente la ora actuala.

Senatoarea democrata Wendy Davis a reusit sa impiedice votarea unui proiect de lege similar, pe 25 iunie, obstructionand textul printr-un discurs de 13 ore si devenind astfel o eroina pentru sustinatorii drepturilor femeilor.

Opozantii acestui text de lege au manifestat vineri in interiorul si in jurul senatului, cladirea fiind pazita de fortele de ordine.

Incidente s-au produs in interiorul cladirii cand fortele de ordine au incercat sa evacueze mai multi manifestanti considerati prea zgomotosi. Unii dintre ei s-au legat cu lanturi de balustrada tribunei pentru public pentru a nu fi evacuati.

Politia a verificat minutios, la intrarea in Senat, toate bagajele si a confiscat obiectele care ar fi putut fi arincate aruncate in politicieni, inclusiv flacoane umplute cu urina sau fecale, informeaza Houston Chronicle.

"Suntem o natiune care apara etica iudeo-crestina sau nu?" a intrebat senatorul republican Dan Patrick, sustinator al legii.

Democratul Royce West, opozant al legii, a promis ca legea va fi atacata in instanta de drept.

Avortul este legal in Statele Unite, potrivit deciziei Curtii Supreme din 1973 in dosarul Roe v. Wade. In ultimii ani, conservatorii au sustinut adoptarea, la nivel de stat sau pe plan local, a unor legi care limiteaza practica.