Catastrofa feroviara care a avut loc la Bretigny-sur-Orge, in apropiere de Paris, in care si-au pierdut viata 6 persoane, nu a avut loc din cauza "unei probleme umane", a declarat sambata ministrul Transporturilor, Frederic Cuvillier, potrivit AFP.

Imagine de la accidentul feroviarFoto: Agerpres/Xinhua

"Din fericire conductorul locomotivei a avut reflexe absolut extraordinare, declansand alerta imediat, ceea ce a evitat coliziunea cu un tren care venea din sens invers si care era la cateva secunde de a lovi vagoanele deraiate. Deci nu este o problema umana", a declarat el.

Ministrul a precizat ca locomotivele si vagoanele erau la zi cu verificarile, insa "acest lucru nu inseamna ca putem fi multumiti sa avem material rulant vechi de 30 de ani".

El a insistat pe necesitatea realizarii unei modernizari a liniilor clasice.

UPDATE Accidentul a fost cauzat probabil de o defectiune produsa la un macaz, conform concluziilor preliminare ale anchetei, anuntate de Societatea de cai ferate din Franta, potrivit Mediafax.

"Un dispozitiv de frictiune s-a desprins din locasul in care era fixat", a declarat Pierre Izard, director de infrastructura la SNCF. In acest context, compania feroviara nationala franceza a dispus verificarea a 5.000 de piese similare.

Trenul, care circula intre Paris si Limoges, avea la bord 370 de persoane. Deraierea s-a produs in gara din localitatea Bretigny-sur-Orge, la sud de Paris. Sase vagoane s-au desprins de restul garniturii si au deraiat.

Douasprezece persoane au fost grav ranite, iar noua dintre acestea sunt in stare critica.

Accidentul feroviar dintr-o gara in apropiere de Paris s-a soldat cu sase morti si 30 de raniti dintre care 8 in stare grava, conform unui bilant provizoriu dat vineri noapte de premierul francez Jean-Marc Ayrault.

Conform unui responsabil al echipelor de salvare niciun copil nu se afla printre persoanele decedate in cursul serii, Cautarile pentru eventuale alte victime continuau in cursul noptii.

Accidentul s-a produs in jurul orei 15:15 GMT (18:15, ora Romaniei) in gara Bretigny-sur-Orge, la sud de Paris. Trenul, care transporta in jur de 370 de persoane intre Paris si Limoges (centru) s-a rupt in doua dintr-un motiv inca necunoscut intrand cu mare viteza in gara, in plina ora de varf la sfarsitul dupa-amiezii, conform unei surse din cadrul politiei.

Presedintele companiei de transporturi feroviare SNCF, Gullaume Pepy, i-a omagiat vineri pe conductorii "care au reusit sa opreasca trenul si sa evite ca acesta sa se ciocneasca cu un alt tren care venea din sens invers", intr-o scurta declaratie de presa de la fata locului.

"Deraierea a avut loc in dreptul unui schimbator, cu 200 de metri inainte de gara", a declarat acesta, precizand ca "atunci cand se produce o deraiere, problema este fie la roti, fie la calea ferata".

Conform ministrului Transporturilor, trenul circula cu "o viteza normala". "Rula cu 137 de kilometri pe ora, intr-o zona cu viteza limita de 150 de kilometri pe ora", a precizat acesta.

"O parte a trenului a continuat sa ruleze, in timp ce alta s-a prabusit pe o parte pe peron", a declarat o sursa din cadrul politiei.

Trei anchete judiciare si tehnice au fost deschise pentru a afla de ce cele sase vagoane ale trenului au deraiat, a precizat presedintele Republicii Francois Hollande care s-a deplasat la fata locului dramei in cursul serii.