Judecatorul britanic insarcinat cu dosarul mortii fostului spion rus Alexandr Litvinenko a anuntat vineri ca nu va exista o investigatie publica in acest caz, intrucat guvernul de la Londra nu este de acord cu o asemenea initiativa, relateaza Agerpres, citand agentia EFE. In prezenta vaduvei fostului agent secret rus, Marina Litvinenko, judecatorul Robert Owen a informat presa, la sediul Tribunalului Superior din Londra, ca guvernul a respins cererea sa cu privire la realizarea acestei investigatii.

Dupa acest anunt, avocatul Ben Emmerson, care o reprezinta pe Marina Litvinenko, a declarat ca guvernul britanic da dovada de 'lipsa de profesionalism', iar 'promisiunile neonorate transmit un semnal ca ceva este suspect'.

In anul 2006, Alexandr Litvinenko a fost otravit cu poloniu radioactiv in timpul unei intalniri cu cetateni rusi intr-un hotel din Londra. Familia sa considera ca el a fost asasinat la ordinul Kremlinului, intrucat devenise un opozant al presedintelui Vladimir Putin.

Judecatorul Robert Owen a fost mandatat sa cerceteze circumstantele decesului, dar ancheta a starnit multe polemici din cauza presiunilor pe care guvernul britanic le-a exercitat asupra lui pentru a nu divulga unele informatii.

Astfel, Owen a anuntat in luna mai ca, din motive de securitate nationala, a fost obligat sa excluda din ancheta sa elementele ce ar putea incrimina statul rus, ceea ce a provocat indignarea vaduvei lui Litvinenko. In consecinta, el a ales sa ceara permisiunea pentru o investigatie publica, ce i-ar fi permis sa examineze anumite probe pastrandu-le in acelasi timp secrete, dar guvernul a respins acum solicitarea.

In declaratia de vineri, judecatorul a recunoscut si faptul ca investigatia in acest caz, ce ar fi trebuit sa inceapa in luna octombrie, va fi intarziata.

Moartea lui Litvinenko a condus initial la o racire a relatiilor dintre Marea Britanie si Rusia, dar aceste raporturi s-au imbunatatit in ultimii ani. Politia britanica a cerut Moscovei extradarea a doi rusi despre care se presupune ca ar fi implicati in asasinat, dar autoritatile ruse au refuzat sa dea curs solicitarii.