Criza politica a fost evitata joi la Luxemburg, unde alegeri anticipate vor avea loc in octombrie la cererea premierului Jean-Claude Juncker care, dupa pierderea aliatilor socialisti, ramane in functia pe care doreste sa o ocupe in continuare, potrivit Mediafax.

Dupa un consiliu al guvernului in cursul diminetii, premierul i-a cerut in cursul dupa-amiezii Marelui Duce Henri sa dizolve camera deputatilor si sa convoace alegeri. Seful statului "si-a rezervat un timp de gandire si va avea o serie de consultari", a declarat Palatul intr-un comunicat emis in urma intalnirii.

Parlamentul va ramane in functie pana la 8 octombrie iar alegerile legislative vor avea loc la 20 octombrie, cu sapte luni mai devreme fata de termenul prevazut pentru mai 2014, a declarat ministrul Ecnomiei. In asteptare, guvernul ramane si el in functie iar consiliul ministrilor se va desfasura vineri, ca de obicei.

In urma unei dezbateri de sapte ore, miercuri, in camera deputatilor, privind responsabilitatea sa intr-un scandal ce implica serviciile de informatii, Juncker a fost renegat de partidul socialist.

Acesta a lansat imediat contraofensiva solicitand alegeri anticipate, cu intentia ferma de a conduce lista crestin-socialilor (CSV) pentru a obtine din nou pozitia de sef al guvernului, functie pe care o exercita fara discontinuitate de 18 ani.

"Nu sunt pedepsit, asadar vreau in continuare sa ma prezint la alegeri", a declarat acesta de miercuri seara. Site-ul de Internet al CSV afisa joi o fotografie a lui Juncker, zambitor, alaturi de sloganul: "Impreuna cu premierul".

CSV, partid de centru dreapta, aflat la putere fara discontinuitate de la formarea sa in 1944, cu exceptia unei scurte perioade in opozitie in anii 1970, domina viata politica locala.

Cu 39 la suta din voturi in 2009, acesta a obtinut 26 din 60 de locuri de deputati, fata de 13 pentru socialisti si 9 pentru liberali.

In cazul, ipotetic, al retragerii lui Juncker, numele cel mai des citat pentru a il succeda este cel al lui Viviane Reding, marea sa rivala din cadrul partidului, instalata de aproape 15 ani la Bruxelles unde efectueaza cel de-al treilea mandat de comisar european.

Insa aceasta si-a manifestat joi sustinerea pentru Jnncker. "Avem un premier bun si vrem sa il pastram (...). El va ramane la Luxemburg si eu voi ramane la Bruxelles", a declarat aceasta in cadrul unei deplasari la Varsovia, adaugand totusi, "niciodata sa nu spui niciodata in politica".

Viitorul premier va trebui sa investeasca mai multa energie in viata politica nationala. Unul dintre marile reprosuri aduse lui Juncker a fost ca a abandonat tara in favoarea Europei, in special in ultimii ani in timp ce s-a luptat pentru a salva euro la conducerea forumului de ministri ai Finantelor uniunii monetare pe care a prezidat-o intre 2005 si 2013.