Un prizonier detinut in secret in Israel, a carui existenta a fost dezvaluita miercuri, este supus de ani de zile unui regim de izolare total, scrie joi presa israeliana, preluata de AFP.

Acest detinut, a carui identitate nu a fost dezvaluita, nici chiar gardienilor, este inchis intr-o inchisoare in apropiere de Tel-Aviv, intr-o celula de inalta securitate, fara ferestre si fara niciun contact cu alti detinuti.

Acesta nu are dreptul decat la scurta plimbare intr-o curte inconjurata de ziduri.

Ca si precedentul detinut de acest tip, Ben Zygier, care s-a spanzurat in decembrie 2010 intr-o celula vecina din aceasta inchisoare, este supravegheat 24 de ore din 24 pentru a preveni o eventuala sinucidere.

Presedintele comisiei de Aparare si Afaceri externe a Parlamentului, Avigdor Lieberman, citat de presa, a afirmat ca faptele care ii sunt imputate acestuia sunt "extrem de grave", sustinand totodata ca drepturile detinutilor sunt respectate cu scrupulozitate.

Un avocat specializat in afaceri de informatii secrete, care l-a viztat pe Ben Zygier, Avigdor Feldman, a afirmat ca dosarul impotriva celui de-al doilea detinut este "mai grav decat cel al lui Ben Zygier".

"Este vorba de o violare foarte grava a securitatii. Cand am luat cunostinta de detalii, am fost socat, in calitate de cetatean israelian", a spus acest avocat, fara a face alte precizari.

In februarie, ministrul Securitatii interne Yitzhak Aharonovici asigurase ca nu mai exista niciun alt "prizonier X", respectiv detinut in secret, in Israel. Acuzat miercuri de deputatul partidului Meretz (opozitia de stanga) Zeeva Galon ca a mintit in fata Parlamentului, ministrul a raspuns ca prizonierii se bucura de protectia legii.

"Dar, cateodata, exista cazuri a caror existenta nu poate fi dezvaluita public fara a afecta securitatea nationala", a recunoscut Aharonovici, adaugand ca nu exista "niciun prizonier a carui existenta sa fie ascunsa tribunalelor".