Dupa dezvaluirile IT-istului american Edward Snowden, un serviciu secret rusesc a decis sa cumpere masini de scris pentru a-si proteja mai bine secretele, scrie joi cotidianul Izvestia, preluat de AFP.

FSO, Serviciul Federal de Protectie, provenit din fostul KGB, a lansat un apel de oferte pentru cumpararea a 20 de masini de scris.

Aceasta decizie a fost luata "dupa scandalul WikiLeaks, dezvaluirile lui Snowden precum si informatiile potrivit carora premierul Dmitri Medvedev a fost ascultat in timpul summitului G20 de la Londra", explica ziarul rusesc, care citeaza o sursa din cadrul acestui serviciu.

"S-a decis sa se utilizeze mai mult documentele pe hartie", a spus sursa citata. Intrebat de AFP, serviciul de presa al FSO a refuzat sa faca orice comentariu.

Potrivit altor surse citate de cotidian, serviciile speciale, la fel ca si ministerul Apararii, folosesc in continuare masini de scris.

"Din punct de vedere al securitatii, orice fel de comunicare electronica este vulnerabila. Se poate capta orice fel de informatie dintr-un calculator", a afirmat un deputat rus, care a fost in trecut director al FSB (ex-KGB), Nikolai Kovalev.

"Mijlocul cel mai primitiv trebuie privilegiat: mana omeneasca sau masina de scris", a spus el, intervievat de Izvestia.

Fostul consultant al informatiilor americane Edward Snowden, blocat in zona de tranzit a unui aeroport moscovit de aproape trei saptamani, este autorul dezvaluirilor privind programul american de supraveghere a comunicatiilor mondiale.