Jean-Claude Juncker, prim-ministru al statului Luxemburg de 18 ani, a fost constrans sa demisioneze, miercuri, in urma unui scandal legat de serviciile de informatii, informeaza AFP.

In conditiile in care socialistii au depus o motiune cerand dizolvarea Camerei Deputatilor si organizarea alegerilor anticipate in trei luni, Juncker a anuntat ca isi va inainta demisia sefului statului joi dimineata, la finalul unui consiliu de guvernamant.

"Convoc un consiliu de guvernamant maine la ora 10.00 si voi prezenta demisia guvernului Marelui Duce", a declarat Juncker in fata deputatilor, dupa sapte ore de dezbateri.

"Constat ca o majoritate a Camerei vrea alegeri anticipate", a adaugat el. Socialistii, partenerii partidului sau crestin-social in cadrul coalitiei, depusesera cu putin timp inainte o motiune prin care cereau alegeri anticipate, in paralel cu o alta motiune depusa de opozitie.

O comisie parlamentara de ancheta a fost creata in decembrie 2012, dupa ce au fost dezvaluite nereguli si deturnari de fonduri comise in anii 2004-2009 de catre serviciile de informatii, aflate sub autoritatea premierului.