Europa este un "imperiu al birocratilor", cu capitala la Bruxelles si unde nu se tine seama de argumentele liderilor din tarile membre, a declarat miercuri premierul ungar Viktor Orban, intr-un interviu acordat saptamanalului francez L'Express, citat de agentia ungara MTI, transmite Agerpres.

Premierul ungar afirma in interviu ca recomandarile Uniunii Europene privind majorarea preturilor la energie cu scopul de a intensifica liberalizarea si competitia sunt exemple ale unui modus operandi imperial si, dupa parerea sa, "inacceptabil".

El a apreciat totodata ca politicile germana si franceza de dupa 2002 de cheltuieli bugetare excesive au fost gresite, intrucat o politica similara a adus Ungaria in pragul colapsului, in 2008. O alta greseala a fost, in opinia sa, neglijarea productiei industriale in favoarea industriei serviciilor, iar a treia greseala a constat in aceea ca nu s-a tinut cont de anumite conditionari structurale, venite ca o mostenire a epocii comuniste. Orban a dat ca exemplu in acest sens proportia crescuta de pensionari, multi dintre acestia avand doar 40 si ceva de ani, dar si numarul persoanelor cu dizabilitati, oficial de patru ori mai mare in Ungaria decat in alte tari europene.

Viktor Orban a refuzat, in interviu, sa fie etichetat drept populist si a explicat ca, desi este considerat de dreapta, a luat si masuri de stanga, amintind ca, desi a impus taxe asupra bancilor si corporatiilor multinationale, protejeaza in acelasi timp valorile crestine. "Ce este popular in Ungaria nu poate fi inteles la Bruxelles", a conchis premierul ungar.