Pilotii care conduceau avionul prabusit pe aeroportul din San Francisco le-au spus anchetatorilor ca dispozitivul de pilotare automata nu a mentinut viteza setata pentru aterizare, relateaza ziarul Los Angeles Times, citat de Mediafax.

Pilotii companiei Asiana au declarat ca au setat viteza de 137 de noduri (aproximativ 255 de kilometri pe ora). Insa dispozitivul nu a mentinut aceasta viteza, sustin pilotii, citati de LA Times.

Aceasta situatie nu ii exonereaza pe cei doi piloti, intrucat ei ar fi trebuit sa observe si sa corecteze eventuala traiectorie eronata a avionului.

Unul dintre pilotii aflati la bordul avionului prabusit la San Francisco a lansat avertismente in ultimul minut dinaintea impactului, dar acestea au fost ignorate, relateaza presa sud-coreeana. Surse din cadrul Ministerului sud-coreean al Transporturilor au confirmat ca unul dintre piloti - Bong Dong Won - a lansat avertismente privind altitudinea prea joasa in ultimul minut dinaintea prabusirii. Daca avertismentele sale ar fi fost luate in considerare, avionul nu s-ar fi lovit de sol la limita pistei aeroportului din San Francisco.

Insa ceilalti doi piloti - Lee Kang Kuk si instructorul Lee Jung Min - se pare ca nu au tinut cont de avertismentele lui Bong, scrie ziarul Joongang.

Pilotul care a prabusit avionul companiei Asiana pe aeroportul din San Francisco era inca in perioada de pregatire pentru obtinerea licentei speciale pentru avioane de tip Boeing 777, el fiind supravegheat de un instructor. Lee Kang-kuk, unul dintre cei patru piloti aflati la bordul avionului, era inca in perioada de pregatire pentru obtinerea licentei speciale (rating-ului) pentru avioane de tip Boeing 777. El avea doar 43 de ore de zbor pe acest tip de aeronava si era sub atenta supraveghere si indrumare a unui instructor de zbor care ar fi trebuit sa evite orice incident, precizeaza compania Asiana Airlines. Aceasta era prima incercare a pilotului de aterizare cu un avion de tip Boeing 777 pe aeroportul din San Francisco. Pilotul tranzitase acest aeroport de alte 29 de ori, conducand alte tipuri de aeronave. In total, Lee Kang-kuk avea aproape 10.000 de ore de zbor.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, avionul s-a incadrat prea jos la aterizare si avea o viteza inferioara celei recomandate in acea situatie - 137 de noduri (255 de kilometri pe ora). Cu doua secunde inainte de impactul cu balustrada de beton de la capatul pistei, pilotul si instructorul au incercat sa corecteze traiectoria gresita a aeronavei prin accelerare si cresterea altitudinii, insa avionul s-a izbit de sol.

Accidentul s-a soldat cu doi morti si peste 180 de raniti. In total, la bordul aeronavei erau peste 300 de persoane.