Pakistanul a convenit cu Statele Unite un acord informal care autorizeaza tirurile de drone americane, pe care le aprecia drept utile, asupra rebelilor talibani si a aliatilor lor din al-Qaeda, in nord-vestul tarii, potrivit unui raport al unei anchete oficiale pakistaneze, citat de AFP.

Aceasta dezvaluire acrediteaza teza dublului joc pakistanez in acest dosar, in conditiile in care Islamabadul condamna oficial tirurile de drone americane, care lovesc zonele tribale din 2004, denuntand o atingere a suveranitatii nationale.

Informatiile apar in raportul comisiei de ancheta pakistaneze insarcinate de guvern cu explicarea modului in care liderul istoric al al-Qaida, Osama bin Laden, cel mai cautat om din lume dupa atentatele din 11 septembrie 2001 in Statele Unite, a putut sa se ascunda aproape zece ani in Pakistan, pana cand un raid american clandestin l-a ucis in 2 mai 2011 la Abbottabad, in nordul tarii.

In acest raport, difuzat luni seara de televiziunea qatareza Al-Jazeera, Ahmed Shuja Pasha, care era la acea vreme seful puternicelor servicii secrete pakistaneze (ISI), explica anchetatorilor ca tirurile americane de drone sunt utile.

In fata anchetatorilor, "directorul general (al ISI) a declarat ca nu exista acorduri scrise" dar exista "o intelegere politica" asupra subiectului, se arata in acest raport.

Pakistanul a cerut oficial SUA sa opreasca tirurile de drone deoarece fac victime civile, dar, desi "ar fi fost usor sa le spui nu de la inceput", "acum este mai dificil sa o faci", a declarat Pasha in fata comisiei, potrivit raportului care relateaza audieri efectuate in 2011 si 2012.

"Tirurile de drone isi aveau utilitatea lor, dar ele reprezentau o atingere adusa suveranitatii noastre. Erau legale, potrivit legii americane, dar nu si potrivit legii internationale", a adaugat el, confirmand ca baza aeriana de la Shamsi (sud-vest), inchiriata de Pakistan americanilor, a fost utilizata de acestia din urma pentru lansarea dronelor care au bombardat zonele tribale.

La sfarsitul lui noiembrie 2011, Pakistan a cerut americanilor sa evacueze aceasta baza, dupa ce soldatii NATO au ucis 24 de militari pakistanezi la frontiera afgana.