In fata caravanelor de tigani care se instaleaza pe terenurile lor, primarii si cetatenii au inceput sa treaca la actiune, fara a mai astepta deciziile justitiei de expulzare, considerand ca legea franceza este prea favorabila acestei minoritati, scrie AFP.

Marti, la Guerande, un mic oras in apropiere de Nantes (vest), viceprimarul UMP (dreapta) Christophe Priou a amenintat ca isi da demisia, impreuna cu adjunctii sai, pentru a protesta fata de instalarea ilicita a 150 de familii pe un teren de fotbal.

"A fost sunat subprefectul pentru a-i spune ca, daca ordinea republicana nu poate fi mentinuta, nu putem functiona ca alesi, nu mai avem mijloacele de a administra comunitatea", a explicat el.

Intr-o seara de la sfarsitul lui mai, "aproximativ 50 de cetateni" din Montevrain, un sat la doi kilometri de Disneyland, in apropiere de Paris, au raspuns apelului lansat pe Facebook de primarul de dreapta Christian Robache, in fata unei "invazii salbatice".

Edilul acestei comunitati de 8.700 de oameni, care "nu are unde sa-i primeasca si nici nu doreste", incerca sa impiedice instalarea a 150 de caravane de tigani evanghelici intr-un parc municipal. Pentru a impiedica intrarea acestora in parc, a ordonat saparea in graba a doua santuri.

"In zece minute, aveam oameni la fata locului (...) pana la ora trei dimineata", povesteste el. In prezenta politiei, a urmat o noapte tensionata, dupa care tiganii au plecat in alta parte.

Pe Facebook, aproximativ o suta de oameni au comentat mesajul lui Robache, unii dintre ei multumindu-i si numindu-i pe tigani "nocivi" sau "paduchi".

Uneori, cetatenii sunt cei care trec la fapte, cum s-a intamplat la jumatatea lui iunie la Maulette, in regiunea pariziana. Agricultorii, inarmati cu balegar, au amenintat ca vor inconjura cu gunoi tabara instalata pe camp pentru a-i obliga pe tigani sa plece.

Operatiunea urat mirositoare a avut loc, dar fara o confruntare cu comunitatea tiganilor, campul fiind parasit in urma unui ordin al prefecturii.

Alesii locali acuza statul ca a "demisionat". Autoriatile resping acuzatiile, afirmand ca statul recurge la evacuarea taberelor ilegale imediat ce exista o decizie a justitiei.

Din partea nomazilor (gens du voyage, in Franta), presedintele Uniunii franceze a asociatiilor tiganilor (UFAT), Alain Daumas, apreciaza ca nu au de ales. "Primarii sunt in ilegalitate", in conditiile in care "nu organizeaza suficiente zone de primire", considera el.

Legea care obliga comunitatile cu peste 5.000 de locuitori sa amenajeze terenuri pentru cei aproximativ 400.000 "gens du voyage", care sunt in proportie de 95% francezi, este prost aplicata in Franta. La finele lui 2010, doar 52% dintre zonele de gazduire erau functionale.

Pe de alta parte, aproximativ 15.000 de romi, in majoritate din Romania si Bulgaria, traiesc in Franta in conditii precare, taberele lor instalate ilegal fiind evacuate in mod regulat de fortele de ordine.

Duminica, primarul din Nisa (sud-est) Christian Estrosi (UMP, dreapta), in concurenta acerba cu extrema dreapta din orasul sau pentru alegerile municipale din 2014, i-a calificat drept "delicventi" pe nomazi si a promis ca-i va "reprima", prezentandu-se drept un model de urmat in acest sens.

"Afirmatiile primarului din Nisa reprezinta o emanatie a unei politici a trecutului care a facut rau Frantei: cea a amalgamarii si a stigmatizarii", a replicat ministrul de Interne Manuel Valls, referindu-se la "discursul de la Grenoble" al lui Nicolas Sarkozy, care a facut in iulie 2010 o legatura directa intre imigratie si delicventa, desemnandu-i pe nomazi si pe tigani drept principalii responsabili pentru incalcarea legii.