Liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, a fost oprit pentru exces de vitez de un politist rutier pakistanez, cu 8 ani inainte de a fi ucis de soldatii de elita americani in mai 2011, insa agentul nu si-a dat probabil seama ca il are in fata pe cel mai cautat om din lume si l-a lasat sa plece, arata raportul investigatiei oficiale realizate de autoritatile pakistaneze, citat de The Telegraph.

Osama bin LadenFoto: Captura ABC

Raportul, prezentat de Al Jazeera, arata modul in care bin Laden a reusit sa traiasca nedetectat in Pakistan timp de aproape un deceniu.

Comisia Abbottabad, care a realizat ancheta (numita dupa localitatea in care a fost ucis bin Laden), a concluzionat ca atat guvernul pakistanez cat si armata au ratat numeroase ocazii de a-l captura pe cel mai cautat om din lume.

Una dintre cele mai bune ocazii a avut loc in perioada in care liderul al-Qaida se ascundea in valea Swat, intre 2002 si 2003.

Maryam, sotia lui Ibrahim al-Kuwiati, una dintre cele doua garzi de corp ale liderului al-Qaida, le-a povestit anchetatorilor ca bin Laden mergea adesea, cu masina, intr-un bazar local.

Intr-una dintre vizite, masina liderului al-Qaida a fost oprita pentru exces de viteza insa garda de corp "a rezolvat repede problema". Maryam nu a precizat daca ofiterul de politie a fost mituit sau daca nu si-a dat seama ca pasagerul este Osama bin Laden.

Ancheta, demarata in 2011 dupa ce trupele de elita americane l-au ucis pe bin Laden in timpul unui raid, pune intr-o lumina negativa eforturile Pakistanului.

"Se poate stabili cu o certitudine mai mare sau mai mica, ca neglijenta culpabila si incompetenta s-au regasit la aproape toate nivelurile de guvernare", arata raportul realizat chiard e autoritatile pakistaneze.

Comisia a criticat armata pe motiv ca nu a depistat nici vanatoarea CIA in Pakistan, nici raidul pe timp de noapte care a rezultat in uciderea liderului al-Qaida. Neglijenta armatei s-ar fi datorat, aparent, faptului ca toate radarele din tara erau concentrate pe o amenintare din India.

Raportul subliniaza si incapacitatea autoritatilor de a observa semnalele de alarma ridicate de aspectul resedintei lui bin Laden. "Faptul ca tot cartierul, oficialitatile locale, politia si membri ai serviciilor secrete, cu totii au ratat dimensiunea, forma ciudata, sarma ghimpata, lipsa de autoturisme si de vizitatori etc. pe o perioada de aproape sase ani, este incredibil", se arata in raport.

Desi multi pakistanezi se asteaptau ca investigatia oficiala sa spele fata autoritatilor, raportul merge chiar pana la a solicita conducerii tarii sa isi ceara scuze in mod oficial pentru esecurile sale.

"Aceasta a fost un caz de neglijenta colectiva si sustinuta a conducerii politice, militare si a serviciilor de informatii din tarii", arata raportul.