Adly Mansour, presedintele interimar al Egiptului, a decretat luni seara organizarea alegerilor legislative inainte de 2014 in tara intrata miercuri intr-o tranzitie politica dupa ce armata l-a inlaturat pe presedintele Mohamed Morsi, a relatat jurnalul guvernamental Al-Ahram, potrivit Mediafax.

Declaratia constitutionala prevede, conform cotidianului, nominalizarea in cel mult 15 zile a unui comitet constitutional care va avea doua luni pentru a prezenta amendamentele sale presedintelui interimar.

Acesta va trebui ulterior sa le supuna unui referendum popular in cel mult o luna. Apoi, legislativele vor fi organizate in termen de doua luni.

O data va fi anuntata ulterior pentru organizarea alegerilor prezidentiale.

"Modul in care declaratia este formulata lasa de inteles ca intreg procesul electoral va fi implementat in termenele anuntate", a declarat pentru AFP constitutionalistul Zaid Al-Ali.

Cu toate acestea, a notat el, declaratia compusa din 33 de articole ramane destul de "vaga" pentru a ii permite lui Mansour sa interpreteze organizarea alegerilor sub forma lansarii procesului de inregistrare al candidatilor, ceea ce va prelungi durata procesului.

Miercuri seara, armata l-a numit pe Mansour, presedintele Inaltei curti constitutionale, presedinte interimar, inlaturandu-l pe Morsi, contestat de manifestatii masive.

Constitutia a fost de asemenea suspendata, in timp ce camera superioara, care asigura puterea legislativa si era dominata de islamisti, a fost dizolvata.