Statele Unite au cerut luni armatei egiptene sa dea dovada de "maxima retinere", dupa ce peste 50 de sustinatori ai fostului presedinte Mohamed Morsi au fost ucisi in timpul unei manifestatii la Cairo, Washingtonul neavand insa in vedere taierea ajutoarelor sale financiare, scrie AFP.

"Facem apel la armata sa dea dovada de maxima retinere", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki. "Sunt in joc stabilitatea si functionarea democratica a Egiptului", a adaugat aceasta.

Psaki, care a "condamnat ferm orice violenta sau forma de incitare la violenta" in aceasta tara, a subliniat totodata ca "situatia pe teren a devenit din ce in ce mai dificila" si a facut apel la miscarea islamista Fratia Musulmana sa "se implice in procesul" de formare a unui guvern stabil.

In acelasi timp, purtatorul de cuvant al Casei Albe Jay Carney a condamnat "apelurile explicite la violenta lansate de Fratia Musulmana".

Carney a subliniat insa, in cursul declaratiei sale de presa zilnice, ca o taiere imediata din ajutorul financiar american destinat armatei egiptene "nu ar fi in interesul" Statelor Unite.

Din 1979, Egiptul este cel mai mare beneficiar, dupa Israel, al ajutorului bilateral american, potrivit Serviciul de cercetari al Congresului (CRS), care cifreaza la peste 68 de miliarde de dolari sprijinul american. Acest sprijin acopera aproape 80% din cheltuielile de echipament ale armatei egiptene si aproape o treime din bugetul sau, potrivit CRS.

El a adaugat si ca Washington nu a stabilit inca daca destituirea lui Morsi a fost o lovitura de stat militara, precum sustine Fratia Musulmana.

Pe acest subiect, purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane a aratat ca "exista milioane de persoane pe teren care nu considera ca a fost o lovitura de stat".

Psaki a explicat ca Statele Unite nu au luat pozitie pentru niciuna dintre parti in acest stadiu, intrucat Washingtonul "nu crede ca acest lucru este in interesul Egiptului si nici in interesul avansarii procesului" de formare a unui guvern stabil.

"Nu cred ca am avea un avantaj venind cu o pozitie americana intr-o situatie ce ramane instabila", a mai spus ea.

Peste 50 de persoane au fost ucise luni, la Cairo, in timpul unei manifestatii de sustinere a presedintelui inlaturat de la putere Mohamed Morsi. Fratia Musulmana a facut apel la "revolta" in urma acestui "masacru", care a agravat climatul extrem de tensionat ce domneste in Egipt dupa destituirea de catre armata a presedintelui islamist.

Presedintele egiptean interimar Adly Mansour a ordonat deschiderea unei anchete cu privire la aceste violente, care s-au soldat cu 51 de morti si 435 de raniti, potrivit serviciilor de urgenta, care nu au precizat daca este vorba exclusiv de manifestanti islamisti.

UE cere tuturor partilor sa puna capat "provocarilor"

Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton, le-a cerut luni "tuturor partilor" din Egipt sa "evite provocarile sau escaladarea violentelor", transmite AFP.

"Toti cei care isi revendica legimitatea trebuie sa actioneze in mod responsabil, pentru binele tarii, si sa evite orice provocare sau escaladare a violentelor", a declarat intr-un comunicat sefa diplomatiei europene.

Ea a cerut "tuturor partilor, dar in special presedintiei interimare si celor care se afla in pozitii de autoritate si influenta, sa intinda mana catre toate fortele politice si sa avanseze rapid spre reconciliere", a adaugat Ashton.

Totodata, sefa diplomatiei europene si-a exprimat increderea ca "ancheta va fi efectuata rapid, in mod aprofundat si impartial".

Ea si-a reafirmat, "in termenii cei mai puternici", apelul sau la incetarea imediata a violentelor.