Zeci de miliarde de dolari in contul ajutoarelor militare, generatii de ofiteri formati peste Atlantic: cu relatii apropiate de peste 30 de ani cu armata egipteana, Statele Unite spera astazi sa-si faca auzita vocea in Egipt, dupa caderea lui Mohammed Morsi, scrie AFP.

"Din 1979, Egiptul este cel mai mare beneficiar, dupa Israel, al ajutorului bilateral american", reaminteste Serviciul de cercetari al Congresului (CRS) intr-un raport care cifreaza la peste 68 de miliarde de dolari sprijinul american.

Destinat sa ancoreze Egiptul in pacea cu Israelul si sa faca din Cairo un pivot al politicii arabe a Statelor Unite, garantand totodata dreptul de trecere pentru navele US Navy prin canalul strategic Suez, acest ajutor este in principal de natura militara: 1,3 miliarde dolari fata de 250 milioane ajutor economic in 2013.

Sprijinul american acopera aproape 80% din cheltuielile de echipament ale armatei egiptene si aproape o treime din bugetul sau, potrivit CRS.

Tancurile americane M1A1 Abrams sunt produse sub licenta in Egipt. Peste 220 de avioane de vanatoare F-16 au fost livrate Egiptului din 1980.

La fiecare doi ani, cele doua armate organizeaza un mare exercitiu bilateral denumit "Bright Star" si a carui editie din septembrie este in continuare pe agenda, potrivit Pentagonului.

O alta parghie folosita de Washington este formarea ofiterilor egipteni in scolile americane. Incepand cu omul forte din prezent, generalul Abdel Fattah al-Sissi, si seful statului major al armatei Sedki Sobhi, care au petrecut un an, in 2006 si, respectiv, in 2004, la US Army War College.

"Cei mai inalti doi responsabili militari din Egipt la acest moment au legaturi cu armata americana", noteaz Stephen Gerras, care i-a fost profesor generalului al-Sissi.

Abdel Fattah al-Sissi "este o persoana foarte serioasa, foarte inteligenta, foarte pioasa si foarte prietenoasa", a povestit acesta pentru AFP.

Generalul al-Sissi a redactat o lucrare de masterat privind democratia in Orientul Mijlociu chiar daca, spre deosebire de cvasi-majoritatea studentilor, nu a permis publicarea sa.

In timpul studiilor la War College, "relatiile se construiesc, ofiterii straini au ocazia sa traiasca intr-un mic orasel adormit din Pennsylvania denumit Carlisle, sa aiba o experienta a culturii americane si sa fie in contact cu modul de a gandi al militarilor americani", explica Stephen Gerras.

Aproape o suta de ofiteri sunt trimisi in fiecare an in diverse scoli militare americane. Intre 2000 si 2009, peste 11.500 de militari, respectiv 2,5% din corpul ofiterilor egipteni, au studiat in SUA, afirma Gregory Aftandilan, intr-o lucrare a Institutului de Studii Strategice (SSI), de la War College.

In opinia acestuia, "dezvoltarea contactelor personale intre ofiterii egipteni si americani pe care o permite aceste scoli poate imbunatati cooperarea militara bilaterala, in special in cazuri de crize regionale".

Pentagonul a tinut sa precizeze ca secretarul Apararii Chuck Hagel a discutat de cel putin patru ori cu generalul al-Sissi, de vineri pana duminica, purtand conversatii "lungi si foarte deschise".

Dar, pentru Michele Dunne, de la Atlantic Council, in ciuda acestor legaturi stranse, politica egipteana a Washingtonului, prin asteptarea de care a dat dovada atat la caderea lui Hosni Moubarak cat si a lui Mohammed Morsi, este un dezastru.

"Responsabilii americani nu au vazut criza venind decat tarziu si sfaturile lor - majoritatea in intarziere in raport cu evenimentele - au fost ignorate de toate taberele", scrie el, intr-un editorial publicat in Washington Post.

Cel mai inalt grad in armata americana, generalul Martin Dempsey, a recunoscut acest lucru la CNN: "Nu stiu exact ce vor face".