Politia ruseasca a dezmembrat o grupare infractionala formata din peste 400 de oameni si suspectata ca a transferat legal 36 de miliarde de ruble (1,1 miliarde dolari) in afara Rusiei, a anuntat luni ministerul de Interne, citat de agentia de stat RIA Novosti.

Cateva banci comerciale si aproximativ o suta de companii rusesti si straine - al caror nume nu a fost comunicat de politie - erau folosite pentru spalarea banilor prin intermediul asa-numitelor "companii de o zi" si a achizitiilor de proprietati imobiliare in cipru si in statele baltice.

In peste cinci ani de activitate, suspectii au perceput de la clienti un comision de 2%, incasand astfel 575 milioane de ruble (17,3 milioane dolari), spune politia.

Cei sapte lideri ai gruparii au fost arestati, in urma unei operatiuni care a condus la confiscarea a peste 30 de milioane de dolari. Politia nu a precizat care era originea banilor astfel spalati.

Suspectii foloseau "companii de o zi (denumite odnodnevniki in Rusia) ca parte a schemei de spalare a banilor. Astfel de companii, care nu functioneaza decat cateva ore, sunt folosite in Rusia pentru a ascunde originea banilor si a face greu de urmarit traseul financiar al acestora.

Din cele 3,9 milioane de companii inregistrate in Rusia, doar doua milioane sunt organizatii "reale", potrivit bancii centrale. Vicepremierul Igor Shuvalov a afirmat ca astfel de companii pagubesc guvernul de venituri in valoare de 30 de miliarde de dolari anual.

Seful bancii centrale, Serghei Ignatiev, afirma in februarie ca anul trecut au fost scosi ilegal din Rusia 49 de miliarde de dolari, respectiv circa 2,5% din PIB-ul tarii.

Acesti bani "pot fi folositi pentru achizitie de droguri (…) sau pentru plata unor importuri ilegale … mita si comisioane pentru oficial", preciza acesta.