Guvernul ungar a incheiat sambata un nou acord privind despagubirea victimelor Holocaustului si mostenitorilor acestora, dupa un an de dispute si inghetare a platilor, a anuntat sambata la Budapesta Janos Lazar, directorul de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de AFP.

"Guvernul a incheiat un acord cu Conferinta privind pretentiile materiale evreiesti impotriva Germaniei", a informat Janos Lazar intr-un comunicat transmis agentiei ungare de presa MTI.

Ungaria a semnat in 2007 un acord pentru o perioada de cinci ani cu organizatia amintita, referitor la plata a 16 milioane de euro, insa a sistat in 2012 negocierile pentru prelungirea acordului si a inghetat platile.

Guvernul de la Budapesta sustine ca achitarea indemnizatiilor este supusa discutiilor, acuzatie pe care Conferinta privind pretentiile materiale evreiesti o respinge vehement.

Pentru a pune punct problemelor, "guvernul va transfera 4,3 milioane de euro in urmatoarele trei zile", a declarat Janos Lazar adaugand ca suma va fi pusa la dispozitia Fundatiei Mostenirii Evreiesti din Ungaria (MAZSOK).

La inceputul anului 2013, Guvernul condus de conservatorul Viktor Orban, frecvent criticat de comunitatea evreiasca pentru "laxismul" de care da dovada in fata actiunilor antisemite, a marit cu 50% pensiile acordate victimelor Holocaustului.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, 600.000 de evrei maghiari au cazut victime ale policilor antisemite ale autoritatilor, intr-o perioada in care Ungaria era aliata a Germaniei naziste si dictatorului Adolf Hitler.

In prezent, comunitatea evreiasca din Ungaria numara aproximativ 100.000 de persoane, fiind una dintre cele mai importante din Europa.