Cel putin 42 de persoane, majoritatea elevi, au fost ucise intr-un atac asupra unui liceu din statul Yobe din nord-estul Nigeriei, comis de persoane inarmate, despre care se crede ca fac parte din gruparea islamista Boko Haram, informeaza AFP citand surse medicale.

"Noaptea trecuta am primit cadavrele a 42 de persoane, elevi si membri ai personalului institutiei publice de invatamant secundar Mamudo. Unele aveau rani provocate de gloante si multe urme de arsuri", a declarat pentru agentia de presa citata Haliru Aliyu, de la spitalul general al orasului Potsikum (nord-est).

Mamudo este situat la circa cinci kilometri distanta de Potkisum, un important centru comercial din statul Yobe dar si unul dintre bastioanele insurectiei gruparii Boko Haram.

"Potrivit marturiilor profesorilor si elevilor care au supravietuit atacului, atacatorii au adunat victimele intr-o incapere, au arunca explozibilul si au deschis focul", a afirmat medicul.

Medicul a precizat ca agentii de securitate au cautat prin tufisurile din jurul scolii posibili supravietuitori ai atacului, elevi care au reusit sa fuga.

"Pana in prezent, sase elevi au fost gasiti iar acum le sunt tratate in spital ranile provocate de gloante", a adaugat Haliru Aliyu.

Un locuitor a confirmat bilantul atacului atribuit gruparii Boko Haram.

"A fost un spectacol sangeros. Oamenii care au mers la spital si au vazut cadavrele au inceput sa planga. Erau 42 de victime, majoritatea elevi", a precizat acesta.

El a explicat ca atacul a fost pus pe seama gruparii islamiste Boko Haram, care s-ar fi razbunat pentru pierderea a 22 dintre membrii sai in timpul unui raid militar desfasurat joi in orasul Dogon Kuka.

Conflictele dintre crescatorii nomazi si agricultori sunt frecvent cauza violentelor in aceasta regiune din centrul Nigeriei, care separa nordul majoritar musulman de sudul majoritar crestin. Conflictele dintre musulmani si crestini au facut in ultimii anii mii de morti, ele fiind declansate de obicei de rivalitatile pentru accesul la terenurile arabile si la pozitiile de conducere in administratia locala, informeaza Agerpres.

Gruparea islamista Boko Haram, care militeaza pentru aplicarea stricta a legii islamice (sharia), a ucis in Nigeria peste 1.600 de persoane in atentatele comise in ultimii trei ani. Anul trecut in luna mai, presedintele Goodluck Jonathan a instituit starea de urgenta in trei state din nord-estul tarii amenintate de atacurile acestei grupari, iar trupele guvernamentale au distrus bazele acesteia amplasate de-a lungul frontierei cu Nigerul si Ciadul.

Cu 150 de milioane de locuitori raspanditi in peste 250 de grupuri etnice, Nigeria, tara cu cea mai numeroasa populatie din Africa, se confrunta cu numeroase tensiuni generate de disensiunile interne de natura politica, religioasa si teritoriala.