Politia turca a recurs la gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru a dispersa in jur de 3000 de protestatarii adunati sambata in piata centrala din Istanbul inainte de a intra in Parcul Gezi , punctul central al protestelor anti-guvernamentale desfasurate in Turcia luna trecuta, transmite Reuters.

Protestul a fost organizat la apelul Platformei de Solidaritate Taksim, formata dintr-o serie de grupuri politice. Organizatia a facut apel la populatia turca, cerandu-le sa intre in Parcul Gezi, inchis de autoritati dupa evacuarea din urma cu cateva saptamani, insa guvernatorul Istanbului a avertizat ca orice astfel de adunare va fi oprita de politie.

Un tribunal administrativ din Istanbul a anulat, la inceputul lui iunie, tot proiectul de amenajare a pietii Taksim pe motiv ca populatia nu a fost consultata si ca acesta nu ii respecta "identitatea", informa la acea vreme AFP.

Aceasta decizie, care nu a fost facuta publica decat in aceasta saptamana, a fost salutata ca o victorie de opozantii proiectului, care ulterior si-au anuntat intentia de a prelua din nou controlul parcului "lor".

Cu cateva ore inaintea acestor noi incidente, guvernatorul Istanbulului Huseyin Avni Mutlu a avertizat, sambata, manifestantii, amintindu-le ca reuniunile in piata Taksim sunt interzise.

"Intentionam sa redeschidem parcul Gezi maine (duminica) sau cel mai tarziu luni, pentru ca acesta sa fie pus la dispozitia tuturor cetatenilor", a declarat presei Huseyin Avni Mutlu.

La 31 mai, politia turca a intervenit violent pentru a evacua cateva sute de militanti ecologisti din parcul Gezi, care se opuneau taierii celor 600 de copaci ai acestuia, in cadrul unui proiect de amenajare in piata Taksim.

Acest proiect, aparat de premierul si fostul primar al Istanbulului Recep Tayyip Erdogan, prevedea reconstruirea unei foste cazarmi otomane in locul parcului si constructia unor tunele, in prezent aproape terminate, pentru ca piata sa le ramana pietonilor.

Violenta acestei interventii a generat furia a numerosi turci si a transformat miscarea de aparare a parcului Gezi intr-o contestare politica vasta a Guvernului, aflat la putere din 2002.