Olga Alexandrina, un medic obstetrician rus, a fost declarata vinovata, de un tribunal din Moscova, pentru provocarea unui accident rutier in 2010 in care si-au pierdut viata doua persoane, inclusiv ea, informeaza RIA Novosti. Potrivit publicatiei, este pentru prima data in practica judiciara rusa cand o persoana este declarata oficial vinovata de o infractiune dupa moartea sa.

Cazul Olgai Alexandrina a tinut prima pagina a ziarelor din cauza acuzatiilor neconfirmate ca politia rutiera si instantele judecatoresti au ascuns informatii privind cealalta parte implicata in accident, seful adjunct al gigantului petrolier Lukoil, Anatoli Barkov, care a supravietuit incidentului fara rani grave.

Politia a inchis cazul in 2010, considerand ca Olga Alexandrina s-a facut vinovata de provocarea accidentului in care si-a pierdut viata atat ea cat si un pasager din masina sa.

Rudele medicului au facut apel la Curtea Constitutionala rusa care a decis ca dosarele in care sunt implicate persoane decedate nu pot fi inchise fara aprobarea familiilor lor. Anterior, cazurile in care inculpatul decedase au fost retrase fara a se ajunge in instanta.

Desi rudele Olgai Alexandrina au incercat sa obtina in tribunal o achitare pentru aceasta, considerandu-l vinovat pe soferul lui Barkov pentru provicarea accidentului, un tribunal districtual din Moscova a decis vineri ca Alexandrina a incalcat regulile de circulatie, infractiune ce s-a soldat cu decese multiple. Nu a fost data nicio pedeapsa.

Rudele femeii au anuntat ca vor ataca decizia prin apel la o instanta superioara. Acestia au prezentat in tribunal concluziile unei anchete independente, realizate de catre Federatia Proprietarilor de Automobile, care indica faptul ca masina lui Barkov ar fi provocat accidentul. Atat Barkov cat si politia rusa au respins ancheta paralela.

Sotul pasagerei din masina Olgai Alexandrina a murit ca urmare a unei hemoragii cerebrala in timpul anchetei din 2010. In februarie anul trecut, Lukoil a anuntat ca a infiintat un fond de sprijin pentru fiica cuplului, ramasa orfana, pana cand ea va ajunge la varsta majoratului.