Coreea de Nord si Coreea de Sud au inceput sambata discutiile pentru redeschiderea complexului industrial comun Kaesong, simbol al reconcilierii transfrontaliere inchis in aprilie pe fondul tensiunilor dintre cele doua tari, informeaza AFP.

Probleme tehnice au intarziat reluarea discutiilor care se desfasoara in localitatea de frontiera Panmunjom. Repararea liniilor telefonice catre Sud a necesitat aproape doua ore, a precizat Ministerul Unificarii din Coreea de Sud.

Cele doua Corei sustin ca vor sa redeschida aceasta zona industriala finantata de Seul si situata de partea nord-coreeana, insa au aruncat una asupra alteia responsabilitatea inchiderii complexului.

Coreea de Nord, invocand tensiuni militare si ostilitatea Sudului la adresa sa, si-a retras in aprilie cei 53.000 de angajati din 123 de uzine.

In cursul negocierilor, Seulul ar urma sa ceara o garantie scrisa menita a impiedica o noua inchidere unilaterala a complexului Kaesong. Solicitarea are sanse putine de reusita, pentru ca ar insemna ca Phenianul sa-si lase la o parte mandria si sa-si recunoasca responsabilitatea deplina pentru inchiderea zonei, scrie AFP.

"Am clarificat in mod repetat pozitia noastra pentru Kaesong, si anume sa se dezvolte ca un complex industrial afiliat la standardele internationale unde primeaza bunul simt", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Unificarii, Kim Hyung-Suk.

Activitatea companiilor sud-coreene care opereaza in Kaesong a fost brusc oprita dupa ce regimul comunist de la Phenian a decis, pe 8 aprilie, retragerea tuturor angajatilor nord-coreeni.

Coreea de Sud si-a retras la scurt timp dupa managerii si supervizorii.

Acest complex industrial comun s-a nascut ca urmare a eforturilor diplomatice ale Coreei de Sud facute in perioada 1998-2008 cu scopul de a incuraja contactele intre cei doua tari vecine aflate in conflict si care raman, din punct de vedere tehnic, in razboi in conditiile in care Razboiul din Coreea s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace.