Sistemul de aparare antibalistica din SUA a inregistrat vineri un esec la un test desfasurat deasupra Oceanului Pacific, ratand interceptarea unei rachete balistice, a anuntat Pentagonul, potrivit AFP.

Costisitorul sistem de interceptare a rachetelor, aflat la sol, pe teritoriul SUA, a ratat toate testele la care a fost supus cu incepere din 2008.

Obiectivul exercitiului de vineri a constat in lansarea unei rachete antiracheta de la baza aeriana Vanderberg din California care sa intercepteze o racheta balistica lansata de la baza militara americana Kwajelein, din insulele Marshall.

"Insa interceptarea nu a avut loc", a declarat purtatorul de cuvant al agentiei de aparare antiracheta, Richard Lehner, intr-un scurt comunicat.

"Responsabilii programului vor examina in detaliu cauzele anomaliilor ce au impiedicat o interceptare incununata de succes", a adaugat el.

Sistemul american de aparare antiracheta s-a confruntat cu numeroase probleme tehnice, testele fiind amanate dupa doua esecuri inregistrate in 2010.

Aproximativ 30 de rachete antiracheta sunt instalate pe teritoriul SUA, in Alaska si California, costul lor total ridicandu-se la 34 de miliarde de dolari. Sistemele au drept principal scop apararea in fata unei eventuale amenintari nord-coreene.