Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a anuntat vineri ca a oferit "azil umanitar" americanului Edward Snowden, cautat de SUA pentru spionaj, informeaza AFP. Si presedintele Republicii Nicaragua, Daniel Ortega, a afirmat vineri ca este dispus sa ii acorde azil politic fostului consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) Edward Snowden "daca circumstantele permit" acest lucru.

"In calitate de sef de stat si de guvern al Republicii Venezuela, am decis sa-i ofer azil umanitar tanarului Snowden (...) pentru a-l proteja de persecutia celui mai puternic imperiu din lume", a delcarat Maduro in timpul celebrarii independentei Venezuelei.

La randul sau presedintele Republicii Nacaragua a declarat: "Noi suntem deschisi si respectam dreptul la azil si este clar ca daca circumstantele permit, il vom primi pe Snowden cu mare placere si ii vom acorda azil aici, in Nicaragua."

Site-ul de dezvaluiri WikiLeaks a anuntat vineri ca Edward Snowden a depus cereri de azil in sase noi tari, in contextul in care eforturile sale de a gasi refugiu fata de autoritatile americane s-au dovedit zadarnice pana in prezent.

WikiLeaks a afirmat intr-un mesaj postat pe Twitter ca nu va preciza care sunt cele sase tari, "din cauza tentativelor de interferenta din partea SUA".