UPDATE 2:50 25 de persoane au murit in Egipt dupa ciocnirile intre sustinatorii si adversarii presedintelui demis Mohamed Morsi, conform presei oficiale si surselor de securitate, citate de AFP. In acelasi timp, islamistii au solicitat mobilizarea continua in Egipt si saluta milioanele de egipteni care au iesit in strada si au sustinut aripa politica a Fratiei Musulmane.

Cel putin trei manifestanti au fost ucisi vineri la Cairo in schimburi de focuri intre partizanii lui Mohamed Morsi si soldati, in cursul unei zile de puternica mobilizare in favoarea presedintelui islamist demis dupa o lovitura de stat militara, scrie AFP. In cursul serii, mii de partizani ai lui Mohamed Morsi se indreptau spre sediul televiziunii de stat.

Cortegiul va trece astfel in apropierea pietii Tahrir, unde sunt adunati cateva mii de manifestanti ostili presedintelui demis.

Focurile de arma in care si-au pierdut viata cei trei protestatari pro-Morsi, care au avut loc in apropierea unei cladiri a Garzii Republicane, o unitate militara insarcinata in special cu protejarea presedintelui, s-au soldat cu numerosi raniti.

Plecati de la o moschee din Nasr City, un cartier din Cairo, mii de manifestanti islamisti au scandat "Morsi este presedintele nostru" si "Tradatorilor" in fata Garzii Republicane.

Ulterior, au incercat sa puna pe baricadele de sarma ghimpata care inconjurau cladirea o fotografie a fostului sef de stat, sfidand de doua ori avertismentele soldatilor, inainte ca focurile de arma sa izbucneasca.

Partizanii lui Morsi au fost chemati sa manifesteze pasnic in aceasta zi intitulata "vinerea refuzului", pentru a apara legitimitatea fostului sef de stat inlaturat miercuri de o actiune in forta a armatei, si sa denunte "statul politienesc" care a arestat numerosi membri ai Fratiei Musulmane, miscare din care provine si Morsi.

Tabara adversa a reactionat cerand manifestatii masive pentru a "apara revolutia din 30 iunie", o aluzie la ziua in care s-au inregistrat cele mai ample proteste impotriva presedintelui demis.

Avioane de lupta survolau capitala unde erau amplasate numeroase blindate, dupa ce ministerul de Interne a prevenit ca va raspunde "ferm" in fata oricaror tulburari ale ordinii publice.

Dupa destituirea lui Morsi, in prezent arestat, si lansarea unui val de arestari in randul Fratiei Musulmane, armata a cerut renuntarea la "razbunari" si deschiderea unei "reconcilieri nationale".

Atacuri impotriva armatei in Sinai

Inainte zorilor, violente au izbucnit si in peninsula Sinai, unde un soldat a fost ucis si alti doi raniti in atacuri simultane ale militantilor islamisti impotriva unor posturi de politie si militare.

Indepartarea lui Morsi a fost anuntata de ministrul sau al Apararii si seful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi, noul om forte al tarii, dupa manifestatii de o amploare inedita care cereau plecarea sa.

Presedintele Inaltii curti constitutionale Adly Mansour, desemnat presedinte interimar de catre armata, a depus juramantul joi.

Lovitura armatei, sustinuta de o mare parte a populatiei, de opozitie si de inalti lideri religiosi, deschide calea unei noi si delicate perioade de tranzitie in cea mai populata tara araba, la doi ani si jumatate dupa caderea lui Hosni Mubarak, in februarie 2011.