Consiliul Constitutional din Franta a respins joi bilantul cheltuielilor campaniei lui Nicolas Sarkozy din 2012, o lovitura dura pentru fostul presedinte, care si-a anuntat demisia "imediata" din aceasta institutie, pentru a-si "regasi libertatea cuvantului", in contextul raspandirii speculatiilor privind revenirea sa in politica, relateaza AFP.

Membru de drept al Consiliului in calitate de fost presedinte, Sarkozy si-a anuntat pentru AFP demisia imediata din aceasta institutie pentru a-si "regasi libertatea cuvantului" in fata "gravitatii situatiei si a consecintelor pentru opozitie si pentru democratie", citeaza Agerpres.

Decizia Consiliului, fara precedent pentru un fost de sef de stat, il priveaza pe fostul presedinte de rambursari de la stat in valoare de circa 10 milioane de euro reprezentand cheltuieli de campanie.

Dupa anuntul Curtii, presedintele UMP, principalul partid de opozitie (dreapta conservatoare), Jean-Francois Cope, s-a intalnit cu fostul presedinte al Republicii.

El a anuntat ca saptamana viitoare va convoca un birou politic al UMP pentru a "examina toate consecintele acestei decizii".

La randul sau, Francois Fillon, fost premier in timpul mandatului lui Sarkozy, a facut apel la "familia sa politica" sa-si asume consecintele financiare ale deciziei Consiliului Constitutional.

Potrivit Consiliului Constitutional, valoarea cheltuielilor electorale ale candidatului Nicolas Sarkozy a depasit cu 2,1% plafonul autorizat. Nicolas Sarkoy a cheltuit aproape 23 de milioane de euro pentru campania sa, iar statul francez ramburseaza jumatate din suma numai atunci cand plafonul nu a fost depasit, fostul presedinte si partidul sau datorand circa 10 milioane de euro.

In plus, potrivit comunicatului Consiliului, Nicolas Sarkozy ar trebui "sa restituie avansul forfetar care i-a fost oferit", de 150.000 de euro. Totodata, el va trebui sa plateasca Trezoreriei publice o suma de peste 360.000 de euro care corespunde depasirii plafonului de cheltuieli.

Consiliul Constitutional a apreciat ca unele cheltuieli legate de anumite deplasari prezidentiale trebuie imputate candidatului de dreapta, invins de socialistul Francois Hollande.