Am urmarit evenimentele din Egipt incepand cu data de 27 ianuarie 2011 si pana la deznodamantul “democratic” de la sfarsitul acelui an. Am publicat aprope 20 de articole legate de acest subiect, 15 dintre aceste articole au fost publicate pe blogul Politeia Veche si preluate de Contributors / Hotnews. Astazi, dupa o perioada de aproape un an si jumatate, reiau aceste articole (vezi lista din bibliografie) pentru ca, exact ca si atunci, consider ca Egiptul a fost si a ramas cea mai importanta tara araba din Orientul Mijlociu si inima culturii arabe incepand cu secolul al XIX-lea.Ceea ce se va intampla in Egipt o sa influenteze profund destinul a milioane de oameni in Nordul Africii si in intregul Orient Mijlociu.

PoliteiaFoto: Politeia

***

Mohamed Morsi a fost inlaturat de la guvernare printr-o lovitura de stat, indiferent cat de mult se incearca transformarea acestui eveniment in altceva.Merita Morsi sa fie inlaturat? Fara indoiala si numai pentru singurul motiv ca acest presedinte a incercat printr-o democratie “originala” sa acapareze puterea totala, transformand Egiptul intr-o teocratie islamica, suprimand minoritatea creata dupa alegerile 2012 cu o totala lipsa de consideratie fata de drepturile acestei minoritati.

Important de retinut ca in alegerile parlamentare din 2011-2012 partidele religioase (islamice) au castigat 73,9% [Fratii musulmani (FJP) 47,2%, Al Nour (Salafi) 24,7% si Al-Wasat (islamisti moderati) 2%] din totalul voturilor electoratului egiptean, deci Presedintele Morsi putea trece prin parlament orice legislatie si-ar fi dorit si a si facut-o. Intrebarea a fost si a ramas – este Egiptul o tara atat de religioasa cu un electorat secular atat de mic? Raspunsul este unul – NU, dar rezultatul alegerilor reflecta trei fenomene esentiale:primul, a fost disperarea saraciei si lipsa de speranta a multor milioane de oameni sidoi, frontul islamic comun eficient care s-a alaturat “Fratilor Musulmani” in fata unei opozitii laice dispersata si imposibil de unificat.Al treilea motiv a fost fara indoiala slabiciunea vechii conduceri a armatei, care a fost considerata de majoritatea populatiei ca factor retrograde, care a colaborat cu dictatura lui Mubarak. Aceasta acuza adusa armatei in evenimentele din noiembrie 2011 au slabit pozitia de mediator politic (power broker) pe care traditional a avut-o armata egipteana.

Unde a gresit Mohamed Morsi? exact acolo unde gresesc toti politicienii din tari care se doresc democratii functionale, fara institutii puternice si traditii democratice:(1) in loc sa aiba grija de electoratul care l-a propulsat in fruntea statului s-a ocupat de politica partizana, incercand sa acapareze toata puterea politica, calcand in picioare opozitia firava si traditiile laice destul de puternice ale Egiptului; (2) a decapitat conducerea armatei brutal si fara sa ia in considerare implicatiile acestui act si fara a avea alternative in sanul sustinatorilor lui; (3) a fortat refugierea masiva de capital prin mesaje islamiste care au speriat investitorii straini existenti si au anihilat orice posibilitate de investitii straine in viitorul apropiat al Egiptului; (4) a facut schimbari majore in personalul birocratic al tarii inlocuind mii de functionari cu oamenii “Fratiei” care nu au avut nici un fel de expertiza practica in administrarea tarii.(5)a inchis ochii la persecutii crunte impotriva minoritatilor religioase si in special impotriva populatiei crestine copte (aproximativ 1o – 15 milioane de cetateni; nu existe cifre clare), care are o diaspora americana de 1 milion de cetateni americani; (6) a creat involuntar o coalitie in fata careia nu avea nici o sansa: o populatie de zeci de milioane de votanti dezamagiti, populatia laica, care s-a vazut amenintata moral, crestinii copti, care s-au simtit amenintati fizic si in sfarsit armata. Fara indoiala ca aceasta inlocuire fortata a lui Mohamed Morsi a fost facuta cu aprobarea Statelor Unite si Uniunii Europene.

A reusit cu ceva Mohamed Morsi sa fie diferit de Hosni Mubarak pentru poporul sau? Nici vorba! Din cele aproape 80 de milioane, in grupa de varsta 17-30 de ani sunt 60% someri. Frustrarea absolventilor de universitati, care nu-si gasesc un loc de munca, este clar o problema care a rabufnit puternic si a creat o masa critica a protestatarilor. Pentru cine cunoaste societatea araba, chiar si cea seculara, faptul ca un tanar ajunge la varsta de 30 de ani necasatorit este o problema. Pentru a te casatori in aceasta societate, chiar secular, dar traditionalista, trebuie sa fii aranjat. Loc de munca si casa. Statutul femeii este greu si nedrept in majoritatea statelor arabe, dar nici un tata nu-si da fata daca mirele nu poate asigura o minima securitate economica si aici nu ma refer de loc la traditia numita “mohar”, adica la faptul ca trebuie sa aduci plocon pentru ca respectivul tata sa-si dea acordul. Fara slujba si locuinta, de unde plocon?