Statele Unite au cerut Boliviei extradarea fostului consultant NSA Edward Snowden in cazul in care acesta ajunge in tara, a declarat miercuri ministrul de externe bolivian, David Choquehuanca, potrivit AFP, care a anuntat ulterior si ca va respinge cererea.

"Este vorba despre o cerere de extradare surprinzatoare, ilegala, nefondata si sugestiva, care va fi respinsa intr-o maniera imediata si categorica", a precizat ministerul intr-un comunicat.

"SUA ne-au trimis o note in care cer extradarea in cazul in care cetateanul Edward Snowden se va regasi pe teritoriul bolivian", a declarat ministrul, intrebat de televiziunea Telesur, fara sa precizeze cand i-a fost trimisa aceasta nota.

"SUA au crezut ca Snowden se afla in avion cu presedintele Evo Morales si tarile europene au actionat in consecinta", a precizat ministrul.

Avionul presedintelui bolivian Evo Morales a fost nevoit marti sa faca o escala neprevazuta la Viena, in Austria, la intoarcerea sa de la Moscova, pentru ca spatiile aeriene francez si portughez au refuzat permisul de survolare avionului prezidential bolivian. Morales a ajuns in cele din urma pe aeroportul El Alto, in apropiere de La Paz, miercuri, la ora locala 23.39.

"Unele tari europene trebuie sa se elibereze de imperiul nord-american, dar noua nu este teama deoarece suntem un popor demn si suveran", a declarat presedintele bolivian intr-un scurt discurs sustinut la aeroport.

Parisul s-a aratat stanjenit de scandalul diplomatic provocat de refuzul de survolare a teritoriului sau de catre avionul prezidential bolivian.

Incercand sa calmeze tensiunea generata intre cele doua tari, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, l-a sunat pe omologul sau bolivian, David Choquehuanca, pentru a-l asigura ca Parisul nu a intentionat niciodata sa refuze avionului prezidential bolivian survolarea teritoriului francez.

Laurent Fabius a "exprimat regretele Frantei ca urmare a evenimentelor neprevazute generate pentru presedintele Morales de intarzierile in confirmarea autorizatiei de survol", a afirmat purtatorul de cuvant al ministerului Philippe Lalliot, intr-un comunicat.