Eurodeputatii au votat miercuri, cu o larga majoritate, un raport care cere autoritatilor ungare sa respecte statul de drept si valorile UE, la o zi dupa dezbaterile aprinse care au avut loc la Strasbourg, in prezenta premierului ungar Viktor Orban, scrie AFP.

Autoritatile ungare trebuie sa "restaureze deplin" statul de drept, sa respecte independenta puterii judiciare si sa garanteze libertatea de exprimare, a presei si a religiilor, precum si dreptul la proprietate si drepturile minoritatilor, cere acest raport, prezentat de ecologistul portughez Rui Tavares.

Acesta a fost adoptat cu 370 voturi pentru, 249 impotriva si 82 de abtineri.

Parlamentarii europeni cer autoritatilor ungare sa revina asupra reformelor constitutionale controversate ale guvernului conservator condus de Orban si sa aplice recomandarile Comisiei de la Venetia, organism consultativ al Consiliului Europei.

Acesti experti afirmasera, la jumatatea lui iunie, ca modificarile aduse Legii fundamentale constituie "un risc" pentru democratie, protectia drepturilor fundamentale si statul de drept.

In cazul in care Budapesta nu raspunde la aceste exigente, eurodeputatii avertizeaza ca vor sesiza Conferinta presedintilor Parlamentului (presedintele adunarii si liderii grupurilor politice), pentru a lua in calcul un recurs la mecanismele prevazute in tratat.

Printre aceste mecanisme figureaza articolul 7.1, care prevede in special suspendarea unor drepturi ale unui stat membru in cazul incalcarii grave a valorilor europene.

Orban, al carui partid, Fidesz, este membru al Partidului Popular European (PPE, conservator), s-a invitat marti la dezbateri, pentru a apara actiunile guvernului sau.

Raportul este "foarte nedrept" si "fixeaza noi criterii perfect arbitrare", a protestat el, facand aluzie la fosta URSS si afirmand ca trebuie sa "lupte impotriva celor care vor sa transforme Uniunea Europeana intr-un nou imperiu".