Presedintele Mohamed Morsi a fost inlaturat miercuri seara de la conducerea tarii de catre armata si inlocuit cu presedintele Curtii Constitutionale, Adly Mansour, a anuntat televiziunea nationala, potrivit CNN. Mansour va avea puterea de a emite declaratii constitutionale in perioada intermediara si va "stabili un guvern care este un puternic si divers".

Proteste in EgiptFoto: Captura ON TV

Generalul Abdul Fattah Al-Sisi, seful statului Major al Armatei, a declarat ca armata si-a indeplinit "responsabilitatea istorica" de a proteja tara si l-a inlaturat pe Mohamed Morsi, liderul islamist ales democratic in urma cu un an. Seful statului Major al Armatei a anuntat ca vor urma alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate.

Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constitutii. Din aceasta structura ar urma sa faca parte reprezentantii tuturor fortelor politice din Egipt.

Morsi facuse un apel cu putine minute inainte ca sustinatorii sai sa protesteze pasnic impotriva "loviturii de stat care are loc", potrivit AFP. Sustinatorii presedintelui egiptean au fost inconjurati in mai multe locuri de catre trupe de militari,dar protestul lor continua in mod pasnic.

Desfasurarea evenimentelor

03:15 Morsi si toataechipaprezidentialase afla inarest la domiciliu in cladirea Garzii RepublicaneaPresedintiei", a declaratGehadal-Haddad, un lider ar Fratiei Musulmane, potrivit AFP.

Ora 02:00 Cinci sustinatori ai lui Morsi ar fi fost ucisi si cateva zeci raniti in confruntarile cu trupele de armata si securitate, potrivit AFP.

Ora 02:25Securitatea a ordonat arestarea a 300 de membri ai "Fratiei Musulmane"

Ora 00:20 SUA au ordonat evacuarea ambasadei americane din Cairo

Ora 23:30 Mohamed ElBaradei crede ca actiunea Armatei egiptene relanseaza 'Primavara Araba'

Ora 22:40 Armata anunta ca Morsi a fost inlaturat

Ora 22:35 Morsi, pe Twitter: "Masurileanuntate decomandafortelorarmateataca statul si sunt respinsecategoricde catretoti oameniiliberidin tara noastra".

Ora 22:30 Armata anunta ca a suspendat Constitutia si Morsi este practic demis. Morsi face apel insa la "rezistenta pasnica" impotriva "loviturii de stat"

21:45CNN: Morsi nu mai are putere de decizie. CNN citeaza ziarul egiptean Al-Ahram care a scris miercuri ca Morsy "nu mai este o parte a cercului de luare a deciziilor."

Ora 21:40 BBC: Armata a ocupat mai multe puncte cheie din Cairo

Ora 19.50 Blindate ale armatei se indreapta spre o manifestatie a islamistilor

Ora 19.05 Presedintele Mohamed Morsi si mai multi lideri ai Fratiei Musulmane au interdictia de a parasi Egiptul, in cadrul inei anchete privind evadarea dintr-o inchisoare in 2011, au anuntat surse din serviciile de securitate, citate de AFP. Un consilier al lui Morsi denunta o lovitura militara de stat

Responsabili ai aeroportului din Cairo au confirmat ca au primit ordinul de a impiedica lideri islamisti, printre care liderul suprem al Fratiei si numarul 2, Khairat al-Shater, sa calatoreasca.

Live video by Ustream

Ora 17:55 Presedintele Morsi cere formarea unui "guvern de uniune" pentru a rezolva criza. Pe pagina sa oficiala de Facebook, Mohamed Morsi a facut apel la "formarea unui guvern de coalitie si de consens pentru a organiza alegerile legislative viitoare".

17:30 Ultimatumul a expirat, este asteptat un anunt al Armatei

Ora 15:45 Vehicule blindate ale Armatei pazesc sediul televiziunii de stat, personalul care nu lucreaza la productiile LIVE au parasit cladirea, afirma Reuters

Ora 15:25 Ministerul egiptean de Interne a avertizat miercuri ca va raspunde "ferm" in fata oricaror violente, intr-un comunicat publicat cu doua ore inainte de expirarea ultimatumului armatei.

In conditiile in care violentele, in special violentele intre cei pro si anti-Morsi s-au soldat deja cu 47 de morti de o saptamana, ministerul afirma ca politia ii va proteja pe egipteni si se va opune oricarui act de violenta.

Ora 14:45 ElBaradei si liderii religiosi se afla la ministerul Apararii

Ora 14.00 Sefii armatei egiptene au organizat o reuniune de urgenta, in in care sunt discutate detaliile foii de parcurs, a declarat, pentru AFP, o sursa apropiata armatei.

La inceputul reuniunii, sefii militari au jurat sa apere Egiptul cu pretul vietii lor.

"Juram in fata lui Dumnezeu ca ne vom sacrifica sangele pentru Egipt si poporul sau, impotriva tuturor teroristilor, extremistilor si ignorantilor", au spus acestia, intr-un juramant condus de generalul Abdel Fattah al-Sissi, potrivit sursei citate.

Armata va publica un comunicat dupa expirarea ultimatului, a adaugat aceasta sursa.

Seful fortelor armate egiptene a afirmat miercuri ca militarii sunt gata sa moara pentru a apara poporul impotriva teroristilor si a extremistilor, dupa refuzul presedintelui islamist Mohamed Morsi de a parasi puterea, scrie AFP.

"Comandantul general al fortelor armate a indicat ca este mai onorabil pentru noi sa murim decat sa vedem poporul egiptean terorizat si amenintat", a afirmat o pagina Facebook asociata Consiliului suprem al fortelor armate egiptene conduse de generalul Abdel Fattah al-Sissi.

"Juram in fata lui Dumnezeu ca ne vom sacrifica sangele pentru Egipt si poporul sau, impotriva tuturor teroristilor, extremistilor si ignorantilor", adauga textul intitulat "Ultimele ore", citandu-l pe seful armatei.

Acest comunicat a fost publicat la cateva ore dupa ce Morsi a respins ultimatumul de 48 de ore lansat luni la ora 16,30 (14,30 GMT) de armata, care i-a cerut sa raspunda la "revendicarile poporului" mobilizat impotriva lui de duminica.

In cazul unui esec, armata a afirmat ca va stabili o "foaie de parcurs" pentru a rezolva criza.