Avionul presedintelui bolivian Evo Morales a fost nevoit marti sa faca o escala neprevazuta la Viena, in Austria, la intoarcerea sa de la Moscova, pentru ca spatiile aeriene francez si portughez au refuzat permisul de survolare avionului prezidential bolivian.

Aparatul a fost oprit din cauza unor suspiciuni ca la bord s-ar afla spionul Edward Snowden, fost consultant la Agentia Nationala de Securitate (NSA), au spus autoritatile boliviene.

Oficial, a declarat ministrul bolivian de Externe, David Choquehuanca, Portugalia si Franta au inchis brusc spatiul lor aerian din motive tehnice. "Dar, dupa ce au obtinut explicatii din partea anumitor autoritati, noi am inteles ca au fost zvonuri nefondate cu privire la prezenta domnului Snowden la bordul avionului".

"Nu stim cine a inventat aceasta minciuna", a adaugat oficialul.

Ministrul Apararii Ruben Saavedra a declarat la randul sau ca Departamentul de Stat al SUA ar putea fi in spatele acestei decizii.

"Avem suspiciuni ca aceste doua tari au fost manipulate de catre o putere straina, si anume Statele Unite ale Americii, in scopul de a intimida statului bolivian si pe presedintele Evo Morales,", a spus el.

Ministerul Afacerilor Externe al Austriei a confirmat ca Snowden nu era la bordul avionului prezidential bolivian.

Presedintele bolivian s-a aflat la Kremlin la summit-ul exportatorilor de gaze. El a declarat presei ruse ca tara sa ar fi dispusa sa examineze, la fel ca si Ecuadorul, acordarea azilului politic pentru fostul angajat al serviciilor de informatii americane pe care Sua vor sa-l judece pentru spionaj.