Ambasadorii statelor UE se vor reuni joi pentru un schimb de informatii in legatura cu relatarile privind actiunile de spionaj desfasurate de serviciile secrete americane impotriva Uniunii Europene, dar, potrivit unor surse diplomatice, ei nu vor reusi sa dea curs solicitarii Frantei de a adopta o pozitie comuna pe acest subiect, consemneaza AFP, citata de Agerpres.

La aceasta reuniune, secretarul executiv al Serviciului European de Actiune Externa, Pierre Vimont, va prezenta un raport asupra intrevederii pe care a avut-o luni cu ambasadorul SUA pe langa UE, William Kennard, precizeaza o sursa europeana citata de AFP.

Desi mai multe state UE au cerut Washingtonului explicatii in legatura cu presupusele actiuni de spionaj ale SUA, dezvaluite presei de fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a facut apel la moderatie. "Ne trebuie toate informatiile inainte de a ne lansa in acuzatii", a afirmat el marti in fata Parlamentului European. "Daca se dovedeste ca faptele sunt adevarate, atunci va trebui sa reactionam si in acest caz voi folosi alte cuvinte", a adaugat el.

Si guvernul de la Berlin a cerut sa se adopte o pozitie europeana "unanima", daca se va dovedi ca acuzatiile sunt adevarate.

"Reuniunea de joi va fi si o ocazie de a consemna opinia altor state, mai ales cea a Marii Britanii, care pana in prezent a fost foarte tacuta", afirma o alta sursa europeana neprecizata de AFP.

La randul lor, SUA incearca sa afle exact ce stiu europenii despre operatiunile lor de spionaj, pentru a-si calibra raspunsul, sustine un diplomat, tot cu identitatea neprecizata. "In astfel de chestiuni, regula jocului este ca, daca nu esti vazut, atunci nici nu esti prins", ironizeaza acesta.

Dincolo de proteste, unii lideri europeni doresc sa se foloseasca negocierile comerciale pentru a exercita presiuni asupra Washingtonului, cum este cazul presedintelui francez Francois Hollande. "Nu putem avea negocieri sau tranzactii in toate domeniile decat dupa ce vom obtine garantii" din partea SUA, a declarat liderul de la Elysee, el mai solicitand inca de acum si o pozitie europeana comuna pe acest subiect.

Dar Comisia Europeana considera ca acest scandal nu trebuie sa intarzie negocierile in vederea incheierii unui acord transatlantic de liber schimb, discutii programate sa inceapa saptamana viitoare la Washington.