Parlamentul European (PE) a ridicat marti imunitatea eurodeputatei franceze Marine Le Pen, in urma unui vot in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, transmite Agerpres. Decizia PE ar putea duce la o eventuala inculpare a presedintei Frontului National (FN) de catre justitia franceza pentru "incitare la ura rasiala".

Aleasa din 2004 in Parlamentul European, Marine Le Pen este vizata de o ancheta a Parchetului din Lyon in urma unei plangeri depuse dupa un discurs sustinut in 2010, in care compara rugaciunile de pe strada ale musulmanilor cu ocupatia nazista din al Doilea Razboi Mondial.

Marine Le Pen a anticipat inca de luni rezultatul votului, potrivit France Presse, afirmand insa ca nu se teme si ca isi mentine cuvintele controversate. Ea a apreciat ca este judecata pentru "un delict de opinie" si a apreciat ca i se va ridica imunitatea parlamentara pentru ca este o "disidenta".

Chiar inainte de vot, eurodeputatul Bruno Gollnisch, unul dintre membrii FN alesi in legislativul comunitar, a luat cuvantul pentru a denunta faptul ca Marine Le Pen nu a putut sa se apere in fata colegilor sai. O astfel de procedura este "demna de sovietul suprem al Uniunii Sovietice", a acuzat el.

Presedintele de sedinta, Gianni Pittella, i-a raspuns ca in cazul Marine Le Pen nu s-a aplicat "nicio procedura speciala" si ca dezbaterile pe fond au avut loc, asa cum prevede regulamentul, in Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a PE.

Raspunzand unei cereri a justitiei franceze, Comisia JURI a PE s-a pronuntat pe 19 iunie cu mare majoritate, intr-o sedinta cu usile inchise, pentru ridicarea imunitatii parlamentare a presedintei FN.

Potrivit unei surse parlamentare citate de AFP, Marine Le Pen a fost chemata de trei ori la o audiere in Comisia JURI, in martie, aprilie si mai, pentru a-si sustine cauza, dar nu a raspuns acestei invitatii.