Fostul consultant american Edward Snowden, refugiat in prezent pe un aeroport moscovit, afirma ca risca sa fie persecutat sau chiar ucis in Statele Unite daca va reveni in tara sa natala, intr-o scrisoare in care isi justifica cererea de azil politic in Polonia, scrie AFP.

"Va scriu pentru a cere azil (...) din cauza riscului de a fi persecutat de guvernul Statele Unite si de agentii sai pentru ca am decis sa fac publice grave incalcari ale Constitutiei", afirma el, in scrisoarea adresata ministerului polonez al Afacerilor externe prin fax si care a fost prezentata presei.

Evocand procesul in curs al soldatului Bradley Manning care, si el, a difuzat documente secrete americane, Snowden apreciaza ca risca "inchisoarea pe viata" din cauza acuzatiilor care ar putea fi formulate impotriva sa de catre autoritatile judiciare.

"Tinand cont de aceste circumstante, este improbabil sa beneficiez de un tratament echitabil pana la acest proces", afirma acesta, adaugand ca risca "inchisoarea pe viata sau chiar moartea".

Intr-o declaratie postata luni pe site-ul Wikileaks, prima de la plecarea sa din Hong Kong, Snowden il acuzase pe presedintele american Barack Obama ca "face presiuni asupra liderilor" din tarile unde incearca sa obtina azil.