Vicepremierul turc Besir Atalay a acuzat "diaspora evreiasca" ca a orchestrat manifestatiile impotriva regimului islamo-conservator, scrie marti presa turca, preluata de AFP.

"Incidentele din parcul Gezi (din Istanbul) (...) au fost orchestrate de diaspora evreiasca, care a fost activa in acest eveniment", a spus Atalay, citat de cotidianul Hurriyet.

Atalay a acuzat, de asemenea, presa internationala si "fortele straine", fara a face alte precizari, ca au participat la "destabilizarea" situatiei din Turcia in timpul frondei care a zguduit trei saptamani tara.

In ultimele saptamani, premierul Recep Tayyip Erdogan a pus in discutie responsabilitatea unui "lobby financiar" sau al unui "lobby al ratei dobanzilor", acuzate ca au profitat din miscarea de contestare din Turcia, tara emergenta si o destinatie importanta pentru capitalurile straine.

Peste 2,5 milioane de persoane au iesit in strazi in aproape 80 de orase ale Turciei timp de trei saptamani, potrivit estimarilor politiei.

Aceste manifestari indreptate impotriva lui Erdogan, acuzat de deriva autoritara si de "islamizarea" societatii turce, s-au soldat cu moartea a patru persoane - trei protestatari si un politist - si cu ranirea a altor circa 8.000 de oameni, potrivit Asociatiei medicilor.

Afirmatiile lui Atalay intervin in conditiile in care Turcia negociaza cu Israelul despagubirile pentru cele noua victime ale unui raid israelian din mai 2010 asupra unei ambarcatiuni care incerca sa sparga blocada martima impusa de statul evreu Fasiei Gaza.

Acest raid a afectat puternic relatiile dintre cele doua tari, pana cand premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a cerut scuze in fata autoritatilor turce, in martie 2013.