Rusia nu preda niciodata pe nimeni, dar a procedat la schimburi de persoane, in trecut, a declarat luni presedintele rus Vladimir Putin, intrebat despre soarta fostului consultant al informatiilor secrete americane Edward Snowden, refugiat intr-un aeroport moscovit, scrie AFP. Declaratia sa a fost facuta cu putin timp inainte ca surse din serviciile rusesti de imigratie sa anunte, pentru Reuters, ca tanarul a depus o cerere de azil in Rusia.

"Rusia nu preda pe nimeni niciodata si nu are intentia sa o faca (...). In cel mai bun caz, am schimbat agenti din serviciile noastre de informatii externe pentru (indivizi) arestati si condamnati in Rusia", a spus Putin, intr-o conferinta de presa.

Presedintele rus a adaugat ca Edward Snowden poate ramane in Rusia daca va "inceta sa faca rau" Statelor Unite, unde este cautat pentru spionaj.

"Daca vrea sa ramana aici conditia este sa inceteze activitatile care vizeaza sa faca rau partenerilor nostri americani, oricat ar parea de ciudat asta venind din gura mea", a precizat Putin, el insusi fost agent KGB.

Acesta a sustinut din nou ca serviciile secrete rusesti nu lucreaza cu fugarul american.

Edward Snowden "nu se considera un agent al serviciilor secrete, el se considera un aparator al drepturilor omului, un nou disident, un fel de Saharov", a mai spus Putin, evocand celebrul disident sovietic Andreï Saharov.

Autor al revelatiilor explozive despre programele de americane de supraveghere a telecomunicatiilor, fostul colaborator al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) se afla de o saptamana pe aeroportul moscovit Sheremetievo, unde a venit din Hong Kong, in conditiile in care pasaportul sau a fost anulat de Statele Unite, care cere extradarea sa pentru spionaj.