Patru prieteni cineasti de la Hong Kong au difuzat inaintea Hollywoodului un film despre cazul Edward Snowden, un fost consultant al Agentiei americane de informatii NSA cautat de Washington pentru spionaj. Filmului de cinci minute intitulat "Verax" este difuzat pe Youtube si a fost realizat in mai putin de o saptamana.

"Este placut sa fim primii care au produs ceva despre acest subiect", a declarat un cineast, Edwin Lee, editorul video al filmului, scrie Mediafax.

Filmul reface povestea fostului consultant american, care a dezvaluit la Hong Kong, intr-un de-acum celebru interviu pentru ziarul britanic The Guardian, programe de supravegherea comunicatiilor cetatenilor in Statele Unite si in lume.

Cei patru cineasti din Hong Kong, expatriati din Irlanda, Statele Unite, Canada si Australia, au recurs la actori locali si au utilizat o camera mobila, amintind de seria de filme de actiune cu Jason Bourne.

The Guardian si ziarul american The Washington Post au publicat pe larg informatii furnizate de Snowden despre programe vaste de supravegehre a comunicatiilor pe Internet si telefonice, create de NSA.

"Este un film de spionaj care se va dezvolta", a declarat Edwin Lee.

Cei patru cineasti au decis sa realizeze acest film pentru a "raspunde interesului marcat fata de cazul Snowden si atentiei acordate orasului Hong Kong", a adaugat Lee.

Productia filmului a avut loc intr-un ritm accelerat, in contextul in care intriga diplomatica si tensiunile cu privire la situatia lui Snowden continua, in urma dezvaluirilor facute in megalopolisul din sudul Chinei.

Edward Snowden a parasit duminica trecuta orasul Hong Kong, unde se ascundea de la 20 mai, plecand la Moscova, in pofida unei cereri de arestare si extradare din partea Washingtonului. Informaticianul american se afla, de atunci, in zona internationala de tranzit pe Aeroportul Seremetievo din Moscova. Snowden nu a mai fost vazut de la plecarea sa din Hong Kong.