Cinci persoane si-au pierdut viata duminica in confruntari intre partizanii si adversarii presedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi, in timpul unor manifestatii de mare amploare organizate in toata tara care i-au cerut plecarea la un an dupa investitura, scrie presa internationala.

O sursa militara a declarat pentru Reuters ca 14 milioane de persoane au iesit pe strazi in tata tara sa demonstreze, in pofida unei temperaturi de 38 de grade.

Cea mai mare manifestatie din istoria Egiptului

Multimea, de o amploare tara precedent de la revolta care l-a inlaturat pe Hosni Moubarak in 2011, a scandat "Cara-te!" sau "Poporul vrea ca regimul sa cada!".

Armata a estimat la "mai multe milioane" numarul manifestantilor anti-Morsi iesiti in strada, a declarat pentru AFP o sursa militara.

"Este cea mai mare manifestatie din istoria Egiptului", a adaugat aceeasi sursa, sub acoperirea anonimatului.

O persoana a fost ucisa la Beni Suef si inca trei in provincia Assiut, la sud de Cairo, in timpul unor confruntari incheiate cu zeci de raniti in jurul unor cladiri ale Fratilor Musulmani, conform serviciilor de securitate.

In capitala Cairo, sediul fratiei islamiste, din randul careia provine Morsi, a fost atacat la lasarea serii cu cocteiluri molotov si arme cu gloante din plumb. Un tanar de 26 de ani a fost ucis cu un glont in cap si zeci de persoane au fost ranite, potrivit unei surse medicale.

In Piata Tahrir din centrul capitalei, loc emblematic pentru revolta impotriva lui Mubarak, multimea venea in valuri avand in maini cartonase rosii adresate sefului statului.

"Sunt aici pentru ca Morsi, pe care l-am votat, m-a tradat si nu si-a respectat promisiunile. Egiptul va fi eliberat din nou incepand din Tahrir", a afirmat Mohammed Samir, venit de la Mansurah, din Delta Nilului, pentru a protesta in capitala.

Manifestatii impotriva lui Morsi au fost si la Alexandria, al doilea oras ca marime al tarii, la Menuf si Mahallah, in Delta Nilului, precum si la Port-Said si Suez, pe canalul cu acelasi nume, si chiar in orasul natal al lui Morsi, Zagazig, la nord-est de Cairo.

Opozitia refuza din nou oferta de dialog

Presedintia a reactionat afirmand ca "dialogul este singura maniera pentru a ajunge la o intelegere" si ca este "deschisa pentru a lansa un veritabil si serios dialog national". Dar, opozitia, a facut apel la manifestanti sa ramana in strada pana la plecarea presedintelui Morsi, acuzat ca guverneaza numai in favoarea islamistilor si ca lasa economia tarii sa se prabuseasca.

Instabilitatea care persista in Egipt, cea mai populata tara din lumea araba cu peste 80 de milioane de locuitori, apasa greu pe economia la pamanant din cauza inflatiei si a somajului in crestere precum si a devalorizarii putenice a monedei nationale.

Sambata, presedintele SUA, Barack Obama, le-a cerut lui Morsi si opozitiei sa se angajeze intr-un dialog "mai constructiv".