Focuri de artificii au luminat cerul Zagrebului in timp ce zeci de mii de croati au aclamat luni la ora locala 00.00 aderarea tarii lor la Uniunea Europeana, la 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie, scrie presa internationala.

"Bine ati venit in Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso in fata multimii adunate la Zagreb, cu putina vreme inainte ca poemul "Oda bucuriei" al lui Beethoven, imnul Uniunii Europene, sa marcheze faptul ca tara a devenit cea de-a 28-a membra a blocului comunitar.

"Este o noapte istorica. Ati adus Croatia acolo unde ii este locul, in inima Europei", a adaugat oficialul.

Presedintele croat, Ivo Josipovic, si-a indemnat compatriotii sa fie optimisti. "Nu lasati norul crizei economice sa ne umbreasca optimismul. Criza este o provocare, o invitatie de a face ziua de maine mai buna decat cea de astazi", a afirmat el.

Sarbatoare pe strazi

Peste 700 de artisti, cantareti, muzicieni si dansatori au facut spectacol pe trei scene montate in centrul Zagrebului. Festivitati similare de bucurie s-au desfasurat in orasele Split, Dubrovnik, Varazdin si Riejka.

La miezul noptii, panoul de semnalizare pe care scria "Vama" a fost retras in mod simbolic de la trecerea de frontiera cu Slovenia, singura fosta republica iugoslava care s-a alaturat pana acum Uniunii Europene (2004) de la destramarea fostei federatii comuniste. In acelasi timp, un panou cu insemnele Uniunii a fost instalat la frontiera cu Serbia, tara careia Bruxellesul i-a dat vineri unda verde pentru inceperea negocierilor de aderare.

Presedintii tuturor tarilor din Balcani s-au reunit la Zagreb

Circa o suta de oficiali internationali, printre care si presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, au asistat la sarbatoarea aderarii. In afara conducatorilor europeni, nicio personalitate internationala nu si-a anuntat participarea. Absenta cancelarului german Angela Merkel a facut obiectul speculatiilor in presa locala.

In pofida dezmintirilor Berlinului, presa croata a scris ca absenta cancelarului Merkel are legatura cu refuzul Zagrebului de a extrada un fost sef al serviciilor secrete iugoslave cautat de justitia germana in legatura cu uciderea unui disident croat pe teritoriul german in 1983.

Croatia este prima tara care intra in UE, dupa aderarea din 2007 a Romaniei si Bulgariei. Croatia se afla in recesiune din 2009, iar somajul atinge 20% din populatia de 4,2 milioane de locuitori.