Liderii Uniunii Europene i-au dat vineri unda verde Serbiei pentru a incepe, pana in ianuarie 2014, negocierile de aderare, informeaza Reuters. Decizia vine ca o recompensa pentru acordul Belgradului de imbunatatire a relatiilor cu Kosovo, semnat in aprilie.

Liderii UE sunt de acord ca Bruxelles-ul sa lanseze negocieri cu Kosovo pe tema unui acord de asociere, care acopera zonele de comert, economie si relatii politice si reprezinta un pas catre statutul de membru.

Discutiile cu Serbia vor incepe pana cel mai tarziu ianuarie 2014.

"Ne aflam la un moment istoric pentru Balcani si pentru Europa ca intreg. Aceste decizii sunt un rezultat imediat al curajosului acord intre Belgrad si Pristina din aprilie", a declarat Herman Van Rompuy, Presedintele Consiliului European, intr-o conferinta de presa.

Serbia doreste sa desfasoare negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana in "patru, cinci ani" si nu in zece ani, a declarat miercuri premierul sarb Ivica Dacic.

"Nu dorim ca aceste negocieri sa dureze zece ani, speram mai degraba patru sau cinci ani", a declarat Dacic, la finalul unor intalniri avute la Bruxelles cu oficiali europeni.

O asemenea durata ar fi relativ scurta, in conditiile in care Croatia va deveni la 1 iulie cel de-al 28-lea membru UE dupa aproape opt ani de la deschiderea negocierilor in octombrie 2005.

Premierul sarb a cerut sefilor de stat si de guvern sa decida in mod oficial deschiderea negocierilor in cadrul summitului lor de joi si vineri.

"Fara indoiala, am facut un imens pas inainte", a subliniat Ivica Dacic, referindu-se la semnarea, la 19 aprilie, sub egida UE, a unui acord de normalizare a relatiilor intre Serbia si Kosovo, dupa luni de negocieri dificile.

"Puteti fi siguri ca Serbia va face totul pentru accelerarea reformelor, nu mai vrem sa pierdem timpul, apartinem familiei europene", a dat asigurari Dacic, dupa ce s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Uniunea Europeana a recomandat marti deschiderea negocierilor cu Serbia in vederea aderarii, o perspectiva care a devenit posibila dupa recentul acord privind normalizarea relatiilor cu Kosovo, a anuntat comisarul insarcinat cu Extinderea, Stefan Fule.

Aceasta recomandare va fi supusa aprobarii sefilor de stat si de guvern ai UE, care vor lua decizia oficiala in cadrul summitului de joi si vineri, la Bruxelles.

Acestia vor trebui apoi sa decida o data pentru deschiderea negocierilor, care ar putea fi sfarsitul acestui an sau inceputul lui 2014, potrivit unor surse diplomatice.