Un miliardar american, care a facut afaceri cu Ceausescu, Castro si Gaddafi, a incetat din viata marti, la varsta de 78 de ani, informeaza Reuters. Marc Rich, parintele tranzactiilor petroliere spot (intelegeri de vanzare/cumparare de petrol cu plata si livrarea pe loc), a murit, la Lucerna, in urma unui atac vascular cerebral.

Marc Rich, pe numele sau adevarat Marcell David Reich, s-a nascut in Belgia, din parinti evrei. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, el a fugit, impreuna cu familia, in Statele Unite, si, de aici, s-a exilat in Elvetia, in urma unui scandal de proportii. La momentul mortii avea o avere estimata la 2,5 miliarde de dolari si afaceri nu doar in Elvetia, ci si in alte tari europene, informeaza Forbes.

Rich era cetatean american, spaniol, israelian, belgian si elvetian. Marc Rich a fost acuzat de tranzactii ilegale cu petrol si evaziune fiscala, devenind, la sfarsitul secolul trecut, unul dintre cei mai mari infractori economici din SUA.

Intre 1973 si 1974, in timpul embargoului petrolier impus Statelor Unite de catre OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), Marc Rich a cumparat petrol ieftin din Iran si l-a vandut companiilor americane la pret dublu. A adunat bani frumosi si din afaceri incheiate cu regimurile lui Gaddafi, Ceausescu, Castro si Pinochet. La inceputul anilor '80, dupa ce a fugit in Elvetia, Rich a fost condamnat, in SUA, la 325 de ani de inchisoare, fiind gasit vinovat pentru 50 de capete de acuzare, inclusiv evaziune fiscala, inselatorie, frauda s.a..

Intre 1983 si 2001, Rich s-a aflat pe lista celor zece cei mai cautati oameni de pe Planeta. La 20 ianuarie 2001, el a fost gratiat de fostul presedinte Bill Clinton, in ultima zi a mandatului. Decizia prezidentiala a declansat un scandal urias, dupa ce s-a aflat ca fosta sotie a lui Marc Rich a donat un milion de dolari Partidului Democrat si Fundatiei Clinton.

In biografia sa, "Regele petrolului" - carte semnata de jurnalistul Daniel Ammann-, Marc Rich recunoaste ca a dat mita mai multor lideri ai lumii pentru a incheia afaceri fructuoase si chiar ca a colaborat cu Mossad, scrie Reuters.

"Era mai rapid si mai agresiv decat orice alt competitor al sau. Era capabil sa speculeze orice oportunitate de piata si a facut afaceri acolo unde altii s-au temut sa ajunga atat din punct de vedere geografic, cat si din punct de vedere moral", scrie Ammann. Intr-un interviu acordat revistei Fortune, Marc Rich declara ca este un om normal, cu probleme de imagine: "Am fost portretizat intr-un fel oribil - ca un obsedat de munca, un singuratic, o masina de facut bani. Nu este chiar adevarat!".

Rich va fi inmormantat joi la cimitirul Kibbutz Einat de langa Tel Aviv.