Uniunea Europeana si-a exprimat miercuri "preocuparea" in urma acuzatiilor de spionaj facute de Edward Snowden despre Marea Britanie, si a cerut explicatii "foarte urgente" autoritatilor britanice, informeaza AFP. "Am trimis o scrisoare ministrului britanic de externe William Hague pentru a imi exprima preocuparea si a cere lamuriri. Am solicitat un raspuns foarte urgent pana la sfarsitul saptamanii", a precizat comisarul european pe Justitie, Viviane Reding, intr-o conferinta de presa.

Reding a vorbit despre patru intrebari ce se pun in acest caz: "Care este scopul programului?, A fost limitat la cazuri individuale?, Datele colectate au ramas in Regatul Unit?, Care sunt posibilitatile unei rectificari pentru cetatenii britanici si europeni?"

Edward Snowden, fost angajat al Agentiei Nationale de Securitate din SUA, responsabil si pentru izbucnirea recentului scandal privind programele americane de supraveghere a internetului si telecomunicatiilor, a facut dezvaluiri grave la adresa Regatului Unit intr-un articol din The Guardian.

Potrivit lui, serviciile secrete britanice colecteaza si stocheaza cantitati imense de informatii privind mesaje trimise pe e-mail, Facebook, istorii ale cautarilor pe internet si apeluri telefonice. Datele sunt colectate la nivel global si sunt transmise apoi si partenerilor americani de la Agentia Nationala de Securitate (NSA).

Si Germania a reactionat dur la articolul din The Guardian. Berlinul a declarat sambata, prin intermediul unui purtator de cuvant, ca ia "foarte in serios" acuzatiile de spionaj, iar opozitia germana s-a declarat si ea ingrijorata. "Este ca si cum supravegherea tuturor de un Stat descrisa de George Orwell in Marea Britanie a devenit realitate", a considerat un inalt responsabil din grupul parlamentar al Partidului Social-Democrat.