Presedintele ceh Milos Zeman l-a desemnat marti pe economistul si fostul ministru social-democrat Jiri Rusnok sa formeze un "guvern de experti" pentru a inlocui cabinetul de centru-dreapta al lui Petr Necas, care a demisionat din functie saptamana trecuta ca urmare a unui scandal de coruptie si abuz de putere, transmite AFP. Decizia a fost primita cu furie in randul coalitiei de centru-dreapta a lui Necas care voia sa formeze noul cabinet.

Rusnok, in varsta de 52 de ani, trebuie sa anunte compozitia noului guvern care are nevoie de un vot de incredere din partea deputatilor in 30 de zile.

Coalitia de centru dreapta insista sa formeze noul guvern si sa conduca tara pana la alegerile prevazute in 2014, cu Miroslava Nemcova, vicepresedinte al partidului de drepta ODS si sefa Camerei Deputatilor, in fruntea sa.

Partidele politice acuza presedintele ca incearca sa ocoleasca Parlamentul, chiar daca votul de investitura se anunta o misiune imposibila pentru viitorul cabinet al lui Rusnok.

"Din pacate, presedintele nu a calmat situatia. Din contra, a provocat un tsunami", a afirmat vice-presedintele partidului de dreapta ODS (Partidul Democrat Civic al lui Petr Necas) si ministrul Industriei din cabinetul Necas, Martin Kuba.

"Acest guvern nu are nicio sansa de a primi votul de incredere al Camerei Inferioare si de a impune in buget pentru 2014", a declarat si ministrul de Finante din cabinetul Necas, Miroslav Kalousek, vice-presedinte al partidului de dreapta TOP 09 (Traditie Responsabilitate Prosperitate 09).

Actuala criza politica, provocata de demisia guvernului de centru dreapta a alui Petr Necas ca urmare a scandalului de coruptie si de abuz de putere in care a fost implicata colaboratoarea sa cea mai apropiata, Jana Nagyova, risca sa se prelungeasca timp de cateva luni.

Cu putin inainte de desemnarea lui Jiri Rusnok, coalitia l-a anuntat pe presedintele Zeman ca a strans semnaturile a 101 din cei 200 de deputati in favoarea reinnoirii mandatului cabinetului in exercitiu, acesta fiind numarul necesar pentru aprobarea parlamentara.

Numirea lui Rusnok nu este decat "o pierdere de timp" a declarat Nemcova manifestandu-si regretul fata de refuzul presedintelui de a respecta vointa deputatilor.

"Va multumesc ca ati acceptat oferta mea de a deveni premier, in aceste vremuri dificile", a declarat Zeman, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul din Praga, sediul oficial al presedintiei.

"Sper ca guvernul meu sa fie format si investit in maxim 15 zile", a spus Rusnok.

Licentiat al Scolii superioare de Economie din Praga, Rusnok a detinut functiile de ministru al Finantelor (2001-2002) si ministru al Industriei si Comertului (2002-2003), in calitate de membru, din 1998 pana in 2010, al partidului social democrat CSSD.

Presa din Cehia a scris ca mai multi apropiati ai lui Milos Zeman si oameni de stanga ar urma sa fie membri in vitorul guvern. Printre ei se numara fostul ministru de Interne si fost deputat social-democrat Martin Pecina, seful confederatiei sindicale CMKOS Jaroslav Zavadil, cunoscut drept un critic puternic al guvernului in exercitiu, si fostul diplomat Hynek Kmonicek, astazi seful departamentului de Externe al Presedintiei.

Constitutia permite trei incercari de a forma un guvern inainte de a se organiza alegeri anticipate. Presedintele are doua incercari de numire a prim-ministrului. In cazul esecului, cea de a treia numire revenindu-i presedintelui Camerei Inferioare.