Tribunalul din Milano a decis luni condamnarea la sapte ani de inchisoare a fostului premier italian Silvio Berlusconi in dosarul Rubygate, in care a fost inculpat pentru abuz de putere si prostitutie cu o minora, anunta AFP. Decizia nu este definitiva.

Silvio BerlusconiFoto: Agerpres

Berlusconi, in varsta de 76 de ani, a primit de asemenea si interdictia pe viata de a mai detine o functie publica.

Aceste pedepse nu vor fi insa puse in executare decat dupa ce acuzatul si-a exercitat toate modalitatile de recurs (in apel, la Curtea Suprema etc.) posibile.

Parchetul din Milano ceruse o sentinta de sase ani de inchisoare si interdictia exercitarii unei functii publice pentru Silvio Berlusconi. Procurorii au considerat ca fiind foarte grav faptul ca acuzatul a abuzat de functia sa pentru a o elibera pe Ruby, care fusese arestata pentru furt la Milano, in noaptea dintre 27 si 28 mai 2010. Potrivit acestora, intermediarii "sistemului de prostitutie" si Il Cavaliere stiau ca Ruby era minora. Potrivit acuzatiilor, Berlusconi a vrut sa evite ca aceasta sa dezvaluie natura relatiilor dintre ei.

Cum a inceput "Rubygate"

Ancheta in care este implicat premierul italian e numita de mai toate telejurnalele din Peninsula, "Rubygate"- Ruby fiind o minora de origine marocana care a frecventat petrecerile lui Berlusconi. Pe 27 mai 2010, Karima (Ruby) El Mahroug a fost arestata de politia din Milano pentru furt si condusa la sectie pentru un interogatoriu.

In acea seara, politistii au primit un telefon de la Presedintia Consiliului de Ministri, prin care se cerea eliberarea tinerei, pe motiv ca ar fi, nici mai mult nici mai putin, nepoata fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak. Interventia "de sus" si minciuna cu legatura de rudenie, precum si descoperirea faptului ca, la acea vreme, Ruby era minora, au constituit primii pasi in ancheta care a devenit, in 2011, un caz national.

Protagonistii scandalului

De la sfarsitul lunii octombrie 2010, au inceput sa circule in presa din Italia detaliile cazului "Rubygate": fragmente ale unor rapoarte facute de magistrati, interceptari telefonice, numele fetelor implicate. Astfel, s-a aflat ca, pe langa premier, sunt cercetati, pentru incurajarea prostitutiei, alte doua personaje cunoscute ale scenei publice italiene: Emilio Fede, director al telejurnalului TG4, pe canalul Rete4, al trustului de presa Mediaset si Lele Mora, impresar al multor vedete din Peninsula. Cei doi ar fi selectionat si condus personal multe tinere la resedinta premierului, in cursul anului 2010. Alaturi de cei doi, in ancheta mai este implicata Nicole Minetti, fosta tehniciana dentara de 25 de ani, care avut o cariera fulminanta in partidul lui Berlusconi, devenind, in scurt timp, consiliera a Regiunii Lombardia.

Nicole Minetti este cercetata pentru complicitate in exploatarea prostitutiei si, potrivit acuzatorilor, ea este cea care intermedia vizitele fetelor. Intr-o conversatie telefonica interceptata de politie, Minetti rezuma astfel situatia de la petrecerile de la Arcore: "pentru cateva, e ocazia vietii lor, am vazut de toate. Sunt cele mai felurite tipologii: este tarfa clasica, apoi e sudamericana care nu vorbeste o boaba de italiana si vine direct din favelas, apoi cele un pic mai serioase, cele de mijloc. Apoi sunt eu, care fac ceea ce fac".

Pe baza probelor adunate, procurorii din Milano au pregatit astfel un dosar cu dovezi considerate "covarsitoare" si au cerut, pe 10 februarie 2011, ca Berlusconi sa poata fi dat in judecata printr-o procedura simplificata si imediata.