Papa Francisc a dat inca un semnal ca nu este un admirator al evenimentelor "mondene" de la Vatican si ca ii place sa faca lucrurile in stilul propriu, atunci cand nu s-a prezentat la un concert la care urma sa fie invitatul de onoare, anuntul fiind facut cu cateva minute inainte de inceperea concertului, scrie Reuters. Imaginea cu scaunul alb ramas gol la eveniment a aparut pe prima pagina in presa italiana. In editia de luni, Corriere della Sera a catalogat decizia sa "o demonstratie de forta" prin care papa Francisc doreste sa ilustreze ca vrea ca oficialii bisericii sa adopte un stil simplu.

Scaunul alb pregatit pentru Papa, ramas golFoto: Agerpres/AP

Gala de muzica clasica de sambata fusese programata chiar inainte ca Papa Francisc sa fie ales, in martie. Insa scaunul alb papal rezervat special a ramas neocupat. Cu cateva minute inainte de concert, un episcop a informat cardinalii si demnitarii italieni ca "un angajament urgent care nu putea fi amanat" il retine pe Suvernaul Pontif.

Prelatii, asigurati ca nu era vorba de o problema de sanatate, au parut dezorientati, realizand faptul ca mesajul pe care dorea sa il transmita este ca, avand in vedere criza din cadrul Bisericii, el are prea multa munca pentru a participa la evenimente de socializare, noteaza Reuters.

"Ne-a luat prin surprindere. Suntem inca in perioada grea. El inca invata cum sa fie papa si noi inca invatam cum vrea sa facem lucrurile ce tin de asta. In Argentina, probabil stiau sa nu programeze evenimente sociale precum concerte pentru el, pentru ca probabil nu ar fi mers", a declarat pentru Reuters o sursa de la Vatican, care si-a pastrat anonimatul, intrucat ii este interzis sa discute problema.

Fostul cardinal Jorge Bergolgio din Argentina nu a petrecut nicio noapte, de la alegerea sa pe 13 martie, in opulentele apartamente papale. El a preferat sa locuiasca intr-un mic apartament dintr-o casa de oaspeti aglomerata din Vatican, unde isi ia masa intr-o camera comuna si sustine slujba de dimineata.

Cu o zi inainte de concert, suveranul pontif a afirmat ca episcopii trebuie sa fie "aproape de oameni" si nu sa aiba "mentalitate de print".

Papa Francisc a mostenit de la Benedict al XVI-lea o Biserica cu probleme: acuzatiile de abuz asupra copiilor comise de preoti, acuzatiile de coruptie si luptele interne din Curia (administratia centrala a Vaticanului), precum si conflictul legat de conducerea bancii Vaticanului. Benedict i-a lasat lui Francisc un raport secret referitor la probleme din administratie, insa documente importante au fost furate si dezvaluite de catre majordomul papei in ceea ce a fost numit "scandalul Vatileaks".

Sursa citata de Reuters a declarat ca se asteapta ca Francisc sa faca schimbari majore la personalul din Curia pana la finalul verii, si se pare ca la acest lucru muncea papa Francisc in timp ce se desfasura concertul.