Un autocar inmatriculat in Romania s-a prabusit, duminica dupa-amiaza, (ora 18.00, ora Romaniei) intr-o prapastie de 30-40 de metri din Muntenegru, la aproximativ 30 de km. de capitala Muntenegrului, Podgorica, a anuntat Rasko Konjevic, ministrul muntenegrean de interne. In autocar erau 47 de persoane, cetateni romani, intre care un minor, a spus Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agentia de turism care a organizat circuitul in care plecasera sambata turistii.

Imagine de la locul accidentului din MuntenegruFoto: Agerpres/AP

La iesirea dintr-un tunel, soferul autocarului a pierdut controlul volanului, a rupt un gard de protectie si a cazut in gol.

Presa locala scrie ca peste 100 de persoane s-au strans la spitalul unde sunt internati ranitii pentru a dona sange.

UPDATE 18.00Guvernul pregateste masuri pentru familiile victimelor din Muntenegru si ia in calcul doliu national - surse

UPDATE 17.10 Ministrul Titus Corlatean a sosit luni dupa-amiaza la Podgorica, unde a fost primit de presedintele Republicii Muntenegru, Filip Vujanovic, si va vizita ranitii din accidentul de autocar care sunt internati in spital

Potrivit MAE, citat de Agerpres, presedintele Muntenegru a exprimat condoleante in numele poporului sau pentru tragedia suferita de cetatenii romani pe teritoriul tarii sale. De asemenea, a exprimat intreaga solidaritate si a reiterat sprijinul deplin al autoritatilor din Republica Muntenegru pentru ca, in cooperare cu autoritatile romane, sa fie identificate cele mai adecvate forme de gestionare a situatiei.

La randul sau, ministrul Afacerilor Externe a multumit pentru implicarea autoritatilor muntenegrene si cooperarea pe care acestea le-au acordat autoritatilor romane aflate la fata locului, pana la acest moment. De asemenea, a exprimat recunostinta pentru generozitatea cetatenilor muntenegreni care au oferit ajutor direct la fata locului sau donand sange cetatenilor romani raniti in accident.

Dupa primirea la presedintele muntenegrean, ministrul Titus Corlatean, impreuna cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, dr. Raed Arafat, se va deplasa la spitalul din Podgorica pentru a vizita cetatenii romani raniti. Potrvit MAE, ministrul roman de externe va coordona actiunile in desfasurare, care sa duca la finalizarea, cu sprijinul autoritatilor muntenegrene, cat mai repede cu putinta, a tuturor procedurilor care sa faca posibila reintoarcerea acasa a supravietuitorilor acestui tragic eveniment, precum si repatrierea trupurilor neinsufletite.

UPDATE 16.25 Primarul din Pitesti: 17 dintre victimele accidentului din Muntenegru sunt din judetul Arges

UPDATE 13.30 Premierul Victor Ponta conduce Celula de criza convocata la MAE urmare a accidentului din Muntenegru, iar la ora 18.00 va avea loc o sedinta a acesteia, informeaza Ministerul de Externe.

UPDATE 11.45 Guvernul va face verificari la firma de transport implicata in accidentul din Muntenegru. Firma de transport afirma ca soferii aveau experienta de cel putin 10 ani, fara niciun incident

UPDATE 11.40 Bilantul mortilor a ajuns la 19, iar alte patru sunt in stare critica, relateaza site-ul postului B92, potrivit Mediafax.

Alti 27 de pasageri au suferit rani moderate. Un copil muntenegrean care a fost martor la accident a fost ranit usor.

Autoritatile din Muntenegru au confirmat ca toate victimele din autocar sunt cetateni romani.

UPDATE 10.45Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, si-a anulat participarea la reuniunile CAE si CAG din Luxemburg, urmand sa plece la Podgorita pentru a coordona la fata locului activitatile echipei operative din Romania, in cooperare cu autoritatile locale, pentru asistenta victimelor accidentului.

UPDATE 07:15 Un avion cu medici romani, intre care secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat, a ajuns in urma cu un sfert de ora in Muntenegru. Acestia vor evalua situatia victimelor, a anuntat luni dimineata ministrul Apararii, Mircea Dusa, la televiziunile de stiri.

UPDATE 06:30 In momentrul in care s-a petrecut tragedia, soferul conducea prea repede, a declarat pentru ziarul Vijesti din Podgorica, Carmen Dorobet din Bucuresti, internata la sectia de ortopedie din centrul clinic din capitala muntenegreana, scrie Agerpres.

UPDATE 04:30 Ministerul roman de Externe anunta ca numarul persoanelor decedate a crescut la 18. Sapte dintre cei 29 de raniti aflati in spital sunt in stare grava.

UPDATE 00:30: Potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, 17 romani au murit si alti 30 au fost raniti, dintre care 8 se afla la terapie intensiva. Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agentia de turism care a organizat circuitul, a precizat ca in autocar se aflau 47 de persoane, cetateni romani, intre care un minor, transmite Mediafax.

UPDATE 00:05:Celula de criza a Ministerului Afacerilor Externe a fost convocata duminica seara, ca urmare a tragicului accident survenit in Muntenegru, informeaza diplomatia de la Bucuresti. "La fata locului va fi trimisa o echipa consulara mobila din Centrala MAE, pentru a sprijini Ambasada Romaniei in Muntenegru, in demersurile de acordare a asistentei consulare adecvate la fata locului", precizeaza sursa citata. Ambasadorul Romaniei la Podgorita se afla la spitalul in care au fost internati pasagerii raniti in accident, pentru evaluarea situatiei. Autoritatile locale s-au implicat la cel mai inalt nivel pentru acordarea sprijinului necesar, adauga MAE.

UPDATE 23:44:Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a autorizat duminica seara un zbor catre Muntenegru cu o aeronava Spartan. "O aeronava Spartan este pregatita sa decoleze spre Muntenegru pentru a-i aduce in tara pe romanii implicati in accident, in cazul in care va fi nevoie'', a declarat pentru Agerpres, ministrul Mircea Dusa. El a precizat ca decizia a fost luata si ca urmare a discutiei pe care secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a avut-o cu autoritatile din Muntenegru.

UPDATE 22:50:Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, printre victimele accidentului se afla si romani.

"Din primele cercetari, printre victimele accidentului se afla si cetateni romani", arata Ministerul Afacerilor Externe. Ambasada Romaniei la Podgorita a fost informata cu privire la tragicul accident rutier care a avut loc in Muntenegru, potrivit Agerpres.

O echipa consulara s-a deplasat la locul accidentului, precizeaza sursa citata. Ambasadorul Romaniei se afla deja la spitalul la care sunt internati o parte dintre cetatenii romani. Reprezentantii misiunii diplomatice se afla in permanenta legatura cu autoritatile locale si sunt pregatiti sa ofere asistenta si protectie consulara.

Ministrul muntenegrean a afirmat ca autocarul era inmatriculat in Romania, si nu in Ucraina asa cum anuntase politia mai devreme.

"Intr-un accident deosebit de grav, 13 persoane au murit, iar 32 au fost ranite. Viata a sapte persoane este in pericol", a declarat Rasko Konjevic. Deminitarul a adaugat ca mai multe echipe de prim-ajutor au venit sa scoata pasagerii, dar nu a precizat cetatenia victimelor accidentului.

Podul de pe care s-a prabusit autocarul in Muntenegru

Podul de pe care s-a prabusit autocarul in Muntenegru

Foto: Agerpres/AP

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea montana, la circa 30 de kilometri nord de capitala Podgorita. Ranitii au fost transportati la spitale din capitala Muntenegrului "Majoritatea persoanelor ranite au suferit leziuni grave. Printre acestea se afla si un copil", a declarat un medic de la un spital din Podgorita, la postul national de televiziune RTGC.

Muntenegru este o tara cunoscuta cu soselele ei periculoase si prapastiile adanci. In anul 2004, intr-o tragedie similara si-au pierdut viata 12 copii bulgari dupa ce autocarul lor s-a prabusit de 15 metri inaltime in raul Lim din Muntenegru. In total, au fost salvate 38 persoane dintre cele aflate la bord datorita, in primul rand, localnicilor care au reusit sa scoata multi copii din apele raului, scrie Agerpres.